Tyttökalenterit

Tyttökalenterit

Miksi tyttökalentereita niin voimakkaasti paheksutaan, mutta poikakalentereita ei? Samalla laillahan palomiehet sun muut näyttää paljasta pintaa kuin tyttökalentereissa näytetään. Meidänkin työpaikalla on tyttökalenterit kielletty, mutta poikakalentereita ei.

2 vastausta

Kyse on laajemmasta kontekstista ja kulttuurista. Esimerkiksi työpaikoilla kuvat vähäpukeisista tai alastomista naisista liittyvät tyypillisesti (yhdessä härskien vitsien ja muiden alentavien puhe- tai toimintatapojen kanssa) maskuliinisuutta korostavaan, naisia väheksyvään tai alistavaan ilmapiiriin. Tätä ilmiötä on selvitetty työpaikkojen sukupuolirooleja ja seksuaalista häirintää käsittelevissä tutkimuksissa, joista muutamia esimerkkejä löytyy "Lähteitä ja lisätietoja" -kohdasta.

Tilannetta, jossa henkilö joutuu tahtomattaan katsomaan seksististä tai pornografista materiaalia esimerkiksi työpaikallaan, voidaan perustellusti pitää vahingollisena, joissakin tapauksissa jopa seksuaalisena häirintänä. 2000-luvulla asiaan onkin alettu kiinnittää huomiota monilla työpaikoilla. Tasa-arvolain uudistuksessa vuonna 2006 työpaikkoja vaadittiin paitsi puuttumaan seksuaaliseen häirintään, myös ennaltaehkäisemään sitä, ja "tyttökalentereiden" kieltäminen on yksi tapa estää sukupuolittuneen, seksuaalista häirintää normalisoivan työpaikkakulttuurin syntymistä. Yhtä lailla "poikakalentereiden" läsnäolo voi olla tietyssä konteksteissa vahingollista ja häiritsevää, mutta kysymyksessä lienee uudempi, harvinaisempi ja vähemmän tutkittu ilmiö.

Kommentit (0)
30.05.201908:23
78153
35

Se, mihin asioihin keskitytään, saattaa johtua vaikkapa STM:n Tasa-arvoyksikön sukupuolijakaumasta....  Jos porukan ainoalle (kesäharjoittelijaa lukuunottamatta) miehelle ei ole edes titteliä keksitty (työtehtävistä puhumattakaan?), niin voi olla ettei ohjeistusta mietittäessä poikakalenterit käy mielen vieressäkään.

Kommentit (0)

Vastauksesi