Tykkäsin lapsena jos kuljettiin vanhan Forumin kautta, siis sen sisäpihan...

Tykkäsin lapsena jos kuljettiin vanhan Forumin kautta, siis sen sisäpihan...

Tykkäsin lapsena jos kuljettiin vanhan Forumin kautta, siis sen sisäpihan, jossa muistelen olleen jotain kasvejakin. Minua sinne veti pieni, matalalla ollut karhupatsas.

Onko tuosta patsaasta tietoa: kuka tehnyt, kuka omisti, miten päätyi Forumiin, mitä sille tapahtui, missä nykyään? Löytyisiköhän siitä kuvaa?

2 vastausta

Vuonna 1982 julkaistussa Helsingin veistoksia ja muistomerkkejä -kirjasessa luetellaan Helsingin puistoissa ja muilla julkisilla paikoilla sijaitsevat veistokset.

Sen mukaan vanhassa Forumissa sijaitsi kuvanveistäjä Mikko Hovin suihkukaivo nimeltään Poika ja tyttö. Se oli pystytetty paikalleen 1951. Karhupatsaasta kirjasessa ei ole mainintaa.

Vanha Forumin talo purettiin 1982 uuden kauppakeskuksen tieltä. Albumit auki -sivustolta löytyy kuva muistelemastasi sisäpihasta mutta siitä ei erotu karhupatsasta, ks. linkki -> kolmas kuva oikealta.
http://albumit.lasipalatsi.fi/suomi/hakukehys.html?formtype=126&language...

Suihkukaivon veistäneellä Mikko Hovilla on myös karhupatsas nimeltään Leikkivät karhut mutta se sijaitsee Linnanmäellä, ks. kuva:
http://www.taidemuseo.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=163&sortby=artist

Forumin karhupatsas jää siis arvoitukseksi. Mikäli haluat selvittää asiaa edelleen, Kaupunginarkisto tai Rakennustaiteen museon kuvakokoelma (jos löytyisi kuvia vanhasta Forumista) voisivat olla hyviä lähteitä tiedonhakuun.

Lähde:
Helsingin veistoksia ja muistomerkkejä. Helsinki: Helsingin kaupungin matkailutoimisto, 1982.

Kommentit (0)
31.03.202020:24
16
15

Hei,

Muistan hyvin tuon karhupatsaan. Se oli pieni matala patsas, jossa kaksi karhunpoikasta halasivat toisiaan. Olen myös miettinyt mitä patsaalle tapahtui.

Tuossa Simonkadun puoleisessa päädyssä patsaan vieressä oli kesäisin myös keinu. Siinä tuli usein keinuttua ja patsas on ilmeisesti siksikin jäänyt niin hyvin mieleeni.

Kommentit (0)

Vastauksesi