Tyhjän omakotitalon lämpötila talvella. Kuinka viileälle termostaatit voi säätää?

Tyhjän omakotitalon lämpötila talvella. Kuinka viileälle termostaatit voi säätää?

Meillä on tyhjä omakotitalo, jota pidämme lämpimänä. Omakotitalo on iso ja uusi, rv. 2012 ja lämmitys on vesikiertoinen lattialämmitys ja yksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö. Neliöitä 130. Asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, joka on päällä. Kysynkin siis, kuinka viileälle termostaatit voi säätää talvella, jotta talo pysyy varmasti kunnossa, eikä ongelmia tule. Selkeää vastausta en ole löytänyt mistään. Minimilämpötila (18 astetta) liittynee asumiseen ja tuntuu aika paljolta. Mikä siis olisi riittävä lämpötila?

4 vastausta
05.12.201620:12
7370
104

Kysyjän talo oli 2012 rakennettu iso omakotitalo vesikiertoisella lattialämmityksellä jossa varmaankin on myös vesipisteitä. Siis lämpötila ainakin plus 10 astetta. Öljy ei ole hyvä aine viemäriputkissa. Se tehostaa tukkeutumien muodostumista.

Kommentit (0)
31.10.201614:20
2367
98

Lattiakaivoista ei haihdu vettä kun niihin laittaa lorauksen öljyä. Esim tavallinen ruokaöljy kelpaa. Se tekee kalvon veden päälle, joka estää kaivoa kuivumasta.

Jos rakennuksessa ei ole vesipisteitä eikä viemäreitä "talvisäilytyksen" lämpötilaksi riittää lämpötila, joka on korkeampi kuin ulkolämpötila. Näin seinän kastepiste ei tule sisäpinnoille ja tilat eivät kastu tiivistyvästä kosteudesta. Tähän tarvitaan lämpötilaerotermostaatti, joka mittaa sekä ulko-, että sisälämpötilaa ja ohjaa lämmitystä sen mukaan. Eli jos ulkona on pakkasta 25 astetta sisälämmöksi riittää -20 astetta jne.

Kommentit (0)
07.12.201614:07
2367
81

Öljyä ei siis tarvita kuin aivan vähän. Sen verran, että se tekee kalvon veden pinnalle - olisikohan millilitroissa 0,05 ml - eli muutama tippa. Tällä ei ole viemäreiden tukkeutumisen kanssa mitään tekemistä. Viemäriin menee esim. suihkutilasta hiuksia ja tiskialtaasta rasvaa ruuantähteiden mukana monikymmentuhatkertaisesti. Ruokaöljy on jääkaappilämpöisenäkin vielä juoksevaa eikä jämähdä kuten kinkkurasva, joka monelle saattaa tulla tässä kohtaa mieleen.

Sitä paitsi jos haluaa olla asian suhteen sata varma, niin keväällä kun viemäri otetaan käyttöön tipauttaa sinne yhden pisaran (pienempikin määrä riittää, mutta sitä on vaikea annostella) astianpesuainetta, niin öljy saa kyytiä.

Kommentit (0)
28.10.201614:23
76011
71

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa ilmalämpöpumpun käyttöohjeesta, mikä on sen alin lämpötila-asetus. Useimmiten se on 16 astetta, mutta joissakin malleissa on ylläpitolämpöasetus 10 astetta. Jos ILPU:ssa on minimi 16C, niin siihen sitten se ja muihin termostaatteihin vaikkapa 10C. Jos pumpussa on 10C mahdollisuus, niin sitten se asetus siihen ja vaikka 9C termostaatteihin. Muun lämmityksen pitäisi aina olla alemmassa asetuksessa kuin ILPUn, muuten se ei säästä eikä edes tee mitään. Muuta lämmitystä ei saa kytkeä kokonaan pois tai liian alas, ettei ILPUn hajotessa koko talo jäädy.

10C.lla ainakin kesämökit talvehtivat, luulisi että omakotitalokin. Jos haluat pelata varman päälle (ja raskit), niin 15C.

Laita se ilmanvaihto minimiin, turha lämmittää kylmää ulkoilmaa kun ei siellä ole ihimisiä hyvää ilmaa tarvitsemassa. Mutta älä sammuta ilmanvaihtoa kokonaan. Ilmanvaihtokoneessa saattaa olla tuloilman esilämmitys, säädä se vastaavasti kuin nuo muut lämmitykset (ei kannata sillä lämmittää taloa).

Katkaise vedentulo taloon päähanasta. Se ei jäätymistä estä, mutta mahdollisen vesivahingon, jos poissaollessa joku liitos hajoaa.

Viemärit (lattiakaivot, WC-pöntöt, lavuaarit) kuivuvat käyttämättöminä ja karmea haju viemäreistä pääsee asuntoon. Jos ei ole mahdollista käydä laskemassa vettä viemäreihin 2-4vko välein, tuki ne jotenkin ettei haju pääse taloon, esim teippaamalla. 

Jos mahdollista, kannattaa käydä talossa säännöllisessti katsomassa, että kaikki on kunnossa. Esim ikkunat ehjiä , em. viemärit "täynnä" ja ILPU ok. Jos paikanpäälle ei päästä, jonkinlainen etävalvonta lämpötilalle olisi hyvä, esim linnun tai rosvon särkemän ikkunan varalta. 

Kommentit (0)

Vastauksesi