Tv- ohjelmien tallennus.

Tv- ohjelmien tallennus.

Ylen kanavien ohjelmia voi katsoa netissä Areenassa ja Elävässä arkistossa, kaupallisten kanavien ohjelmia Katsomossa ja Ruudussa. Tietokoneella katsottaessa ohjelmia ei voi tallentaa, mutta jos katsoo tv:stä niitä voi tallentaa digiboxiin tai dvd:lle. Mikä voisi olla selitys sille että tietokoneella ei voi tallenta mutta tv:stä voi. Varmaan joku tarjoaisi selitystä jostain tekijänoikeuksista, mutta miten se tässä asiassa vaikuttaa. Jos tallentaa ohjelman dvd:lle tai digiboxiin, varmasti joku, tai monikin, osaa siirtää ne nettiin, esim Youtubeen, joten tämä ei liene syy. Onkohan asiaan tulossa muutoksia?

Vastaus

Teknisesti nettitelevisio-ohjelmien lataaminen on varmaankin mahdollista, mutta useinkaan se ei taida olla luvallista. Esimerkiksi Yle Areenan käyttöehdoissa sanotaan, että "Sinulla ei ole lupaa tallentaa Areenasta (esim. omalle koneellesi) muita kuin ladattavana olevia ohjelmia (esim. podcastit). Areenan streaming-teknologialla tarjolla olevien ohjelmien suojauksien kiertäminen ei ole sallittua." Tämä kielto johtunee Ylen solmimista sopimuksista tekijäjärjestöjen ja tuotantoyhtiöiden kanssa. Samojen käyttöehtojen mukaan nämä "Sopimukset vaikuttavat mm. ohjelmien käytettävyyteen, käyttöaikaan sekä jakelun laajuuteen ja tapaan."

Tätä vastausta laadittaessa voimassa olevan tekijänoikeuslain pykälät ovat ajalta, jolloin nämä streaming- eli suoratoistopalvelut netissä olivat vasta tuloillaan, joten niistä ei ole suoraa mainintaa lakitekstissä. Ei oikein löytynyt minkään tekijänoikeusjärjestön sivulta suoraan selitystä, miksi tallennus ei ole sallittua. Syinä kuitenkin lienevät mm. nuo Areenan käyttöehdoissa mainitut tekijöiden kanssa tehtävät sopimukset ja teknisen suojauksen kiertäminen, joka on tekijänoikeuslaissa kielletty. Ohjelmien jatkolevittäminen esim. YouTubeen ainakin on ilman tekijöiden ja tuotantoyhtiöiden lupaa kiellettyä.

Tekijänoikeuslakia kuitenkin ollaan muuttamassa ja opetusministeriön mukaan tavoitteena on, että hallituksen esitys voitaisiin antaa eduskunnalle kevättalvella 2014.

Kommentit (0)

Vastauksesi