Tuulesta Saaristomerellä

Tuulesta Saaristomerellä

Minkälainen tuulen nopeus saa matkustajan tuntemaan tuulen eli keikuttamaan Suomessa käytössä olevaa risteilijälaivaa esimerkiksi Helsingin ja Turun tai Turun ja Tukholman välissä? Minkälaisella tuulella ei pitäisi, jos millään, lähteä purjehtimaan keskimääräisellä yksityishenkilön purjeveneellä purjein esimerkiksi Turusta Ahvenanmaalle?

Vastaus

Veneilyturvallisuuden yleisohjeena voisi sanoa, että älä lähde vesille, jos olet epävarma kyvyistäsi, säästä tai välineistäsi.

Tässä Ilmatieteenlaitoksen tuulivaroitus merialueille:
hirmumyrskyvaroitus: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo yli 32 m/s
myrskyvaroitus: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo 21–32 m/s
kovan tuulen varoitus: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo 14–20 m/s
huomautus veneilijöille: tuulennopeuden 10 minuutin keskiarvo 11–13 m/s tai on voimakkaita puuskia (vain kesäaikana 1.5.–31.10.)

 

Tallink Siljan merikapteeni kertoo, että laivan keinuminen riippuu monesta eri asiasta, eli mm. siitä, mistä suunnasta tulee, miten kauan on tuullut samasta suunnasta, missä laiva sijaitsee jne. Ja vaikka tuuli tyyntyisi, jää meri ”elämään” vielä joksikin aikaa, eli laiva voi keinua meren mukana vaikka ei enää tuulisikaan. Toisaalta matkustajat myös kokevat laivan keinumisen hyvin henkilökohtaisesti. Eli toiselle riittää kun näkee pieniä vaahtopäitä ja toisille ”Antti-myrksyn” tapaiset tuuletkaan eivät ole kovin kummoinen kokemus. Silja Linen matkustajalaivat liikennöivät pääsääntöisesti normaaliin tapaan vaikka säätiedotuksessa puhuttaisiinkin ”myrskytuulesta”. Eli voisi sanoa että jos tuulee 20-30 metriä sekunnissa niin laivat kulkevat.
Tallink Siljan viestintäpäällikkö kertoi omakohtaisena kokemuksena, että kun tuulee reilut 20 metriä sekunnissa, ja laiva kulkee vastatuuleen, niin silloin keinuminen alkaa tuntua hieman epämukavalta. Ja jos tuulee yli 25 metriä sekunnissa niin sitten tulee jo huono olo.

Kommentit (0)

Vastauksesi