Tutussa lastenlaulussa "Körö körö kirkkoon" lauletaan kirjavasta kissasta ja...

Tutussa lastenlaulussa "Körö körö kirkkoon" lauletaan kirjavasta kissasta ja...

Hei! Tutussa lastenlaulussa "Körö körö kirkkoon" lauletaan kirjavasta kissasta ja kolipäästä koirasta. Mikä tai minkälainen on kolipää koira?

Vastaus

Hei! Sanakirjojen mukaan kolipää on 'hiukseton', joko paljaaksi ajeltu tai kalju. Esimerkkejä: "Enneko sotaväkkee joutu, ni joka ukost tehtii kolipää." "Enne vanahaan poikasten päät ajettiin kesällä koliksi." Kolitukka on aivan lyhyeksi leikattu.

Kolipää on myös ollut sama kuin nokipää eli nokisienten saastuttama tähkä. Tervanpoltossa kolipää taas oli haudassa osittain palamatta jäänyt tervas.

Sanaa koli on käytetty merkityksessä 'pää, naama', lyömisestä puhuttaessa 'turpa'.

Kolipää koira on siis kaljupäinen koira. Se on alkusoinnun inspiroima kirjavan kissan pari, jossa kolipään sisältöä ei ole välttämättä ajateltu lainkaan, ellei merkitys 'kaljupää' ollut laulajalle tai loruilijalle tuttu. Mikäli hän tunsi jommankumman mustaan/tummaan väriin liittyvän merkityksen, se saattoi luonnollisesti olla mielessä.

Koli on muutenkin leikkilukujen ja lorujen ainesta. Se esiintyy niissä hokemasanana, esimerkiksi piilosilla oltaessa etsijä huutaa "koli koli kollaa takareki tallaa joko lymys ollaan..."

- Tarkimmin sanoja koli ja kolipää selittää Suomen murteiden sanakirja VII (Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 36, Helsinki 2003)

Kommentit (0)

Vastauksesi