Tuppela-nimen alkuperä

Tuppela-nimen alkuperä

Hei!

 

Olisin kiinnostunut Tuppela-nimen alkuperästä. Mummulani Ylivieskassa, Sievin rajan tuntumassa, oli nimeltään Tuppela. Vieressä sijaitsi iso ja pieni Tuppikallio ja löytyipä läheltä Tuppinevakin. Ylivieskan tienoilta taitaa löytyä myös sukunimenä Tuppela. Isovanhempani olivat kuitenkin sukunimeltään Leppälöitä.

Vastaus

Paikannimistömme historiaa esittelevä hakuteos

 

 

Suomalainen paikannimikirja. – Karttakeskus, 2007

 

 

ja suomalaisen sukunimistön hakuteos

 

 

Sukunimet / Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala. – Uusi laitos. – Otava, 2000

 

 

eivät tunne ihan tämänmuotoisia paikan- tai henkilönimiä, mutta ensin mainitun teoksen artikkelissa  ’Tupenkylä’ (taajama Jurvassa Etelä-Pohjanmaalla) mainitaan sellaisia tilannimiä kuin

 

Tuppirauta, Tuppi ja nykyinen Mäki-Tuppi.

 

Pirjo Mikkonen, kyseisen artikkelin kirjoittaja, arvelee, että Tuppi on aikanaan annettu lisänimeksi henkilölle, joka on tehnyt puukontuppeja. Vastaavia tapauksia löytyy varsinkin Etelä-Pohjanmaalta muualtakin.

 

Tuppi-sanan (teräaseen suojakotelon) etymologia lienee vähän epäselvä. Mahdollisesti se on germaaninen lainasana, esim. keskialasaksassa (noin vuosina 1200-1600) suunnilleen samaa merkitsevä dop, doppe (oletettu kantagermaaninen alkumuoto *duppa).

 

Helsingin vanhassa slangissa esiintyy sana ’tuppela’ (tai ’tuppila’) merkityksessä ’käymälä’. Tämä sana on mitä ilmeisimmin lähtöisin ruotsin sanasta tupp ’kukko’. Aikoinaan, jolloin kaupunkilaisillakin oli jonkinlaista tuntumaa maaseudun elämänmuotoon, saattoivat kukon ja kanan kuvat toimia havainnollisina merkkeinä miesten- ja naistenhuoneen erottamiseksi.

 

Helsingin keskustassa sijaitsevaa Laakson sairaalaa kutsuttiin aikanaan Tupilaksi (tai Tubilaksi). Tämä nimitys johtuu siitä, että kyseessä oli ennen tuberkuloosisairaala.

 

Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii : Stadin slangin suursanakirja / Heikki Paunonen. – 5. p. – WSOY, 2005.   

Kommentit (0)

Vastauksesi