Tuossa oli joku kysynyt teiltä, että onko vaikutus sama jos nielaisee...

Tuossa oli joku kysynyt teiltä, että onko vaikutus sama jos nielaisee...

Hei.
Tuossa oli joku kysynyt teiltä, että onko vaikutus sama jos nielaisee kalkkitabletin eikä pureskele sitä.
Niin kuinkas sitten on marjojen laita? Eikös pihlajanmarjat sisällä runsaasti c-vitamiinia, niin saanko saman hyödyn niistä pureskelematta kuin pureskekelmalla? Tarkoitan nimenomaan tuon c-vitamiinin kannalta. Äiti usein sanoin että saisin päivittäisen c-vitamiinitarpeen jos söisin kourallisen mustaherukoita päivässä. Pitääkö paikkansa? Olen aina ollut huono syömään marjoja ja hedelmiä, jotenka olen korvannut ne vitamiinitableteilla. Olenko vaarassa sairastua keripukkiin tai muihin sairauksiin?

Vastaus

Aikuisen ihmisen suositeltava C-vitamiinin saanti päivässä on 75 mg. Pihlajanmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, noin 98mg sadassa grammassa marjoja. Pihlajanmarjassa on myös paljon beetakaroteenia sekä kalsiumia ja magnesiumia. Marjat sisältävät lisäksi erilaisia happoja, runsaasti pektiiniä ja flavonoideja.

Myös mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia, jopa 120mg/100g marjoja. Jo vajaa desilitra mustia herukoita sisältää päivän C-vitamiinitarpeen. Mustaherukassa on myös kuituja, kaliumia, sekä E-vitamiinia. Mustaherukan kuoret ja siemenet sisältävät erityisesti flavonoideja.
Muita hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat mm. paprika, parsakaali, lehtikaali, ruusukaali, aurinkokuivattu tomaatti (öljyssä) sekä kiivi.

Kovakuorisetkin marjat yleensä hajoavat suolistossa, mutta ravintoaineita voi jäädä imeytymättä jos marjoja ei ole pureskeltu hyvin. Yleisesti ottaen ruuan hyvä pureskelu ja syljen erittyminen ruokaan helpottaa ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Vitamiinit ja kivennäisaineet imeytyvät verenkiertoon ohutsuolessa. Ohutsuolen jälkeen ruokamassa jatkaa kulkuaan paksusuoleen, josta hyvin vähän ravintoaineita imeytyy elimistöön.

Jos et halua syödä marjoja sinällään, voit nauttia niistä myös mehujen ja hillojen muodossa. C-vitamiinia tosin tuhoutuu kuumuuden, ilman ja säilytyksen vaikutuksesta. Toisaalta tutkimukset osoittavat, että mustaherukoiden C-vitamiini kestää hyvin säilytystä; mustaviinimarja mehu menettää vuodessa ainoastaan 15 % vitamiinipitoisuudestaan.
Mikäli syöt monipuolisesti ja otat myös vitamiinitabletteja, et varmaankaan ole vaarassa sairastua puutostauteihin. Keripukki on nykyisin erittäin harvinainen tauti ja se edellyttää pitkään jatkunutta heikkoa C-vitamiinin saantia. C-vitamiinin puute johtaa muutoksiin sidekudoksen rakenteessa, rasvojen aineenvaihdunnassa ja hermojen toiminnassa. Lievä puute ilmenee väsymyksenä ("kevätväsymys"), lihaskipuina ja stressin sietokyvyn heikkenemisenä. Oireina voi ilmetä myös yleistä heikkouden tunnetta, ruokahaluttomuutta, haavojen hidasta paranemista ja hengenahdistusta.

Lähteet:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=457&lang=fi
http://www.terve.com/hyvinvointi/terveteema/marjat#Pihlaja
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=none&...
http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Ravitsemus/Ruuansulatus
http://www.tohtori.fi/?page=6746948&id=6108950

Kommentit (0)

Vastauksesi