Tuossa aikaisemmin sivuttiinkin puukkoa ja sen pitämistä julkisella paikalla.

Tuossa aikaisemmin sivuttiinkin puukkoa ja sen pitämistä julkisella paikalla.

Tuossa aikaisemmin sivuttiinkin puukkoa ja sen pitämistä julkisella paikalla. Onko puukon terällä tai muuten puukon koolla rajoituksia? Saako esim. tällaisia työkaluyhdistelmä-hässäköitä käyttää julkisella paikoilla? Entä muitten "aseiden" käyttö, onko rajoituksia?

Vastaus

Pääsääntöisesti puukkoa ei saa ulkoiluttaa yleisellä paikalla. Mutta poikkeuksia näissä säädöksissä on.

Puukko mainittiin aikaisemmin teräaselaissa, jonka Kekkonen oli allekirjoittanut. Tuo laki oli vuodelta 1977. Teräaselain on korvannut järjestyslaki vuodelta 2003.

Järjestyslaissa lukee:
”Seuraavien toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty:
1) teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet;”

Lista jatkuu sisältäen mm. patukat, ketjut, jouset, vaijerit, pesäpallomailat, tikat, kuulat jne. Laittomia ovat oikeastaan kaikki kapineet, joilla voi toista vahingoittaa.

Laissa on kuitenkin lisäys: ” Mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, ei koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen.”

Rakennustyömies voi kulkea mora vyöllään ja pesäpallokentällekin voi varmasti suunnata mailan kanssa ilman, että syyllistyy laittomuuksiin. (Eri asia on sitten taas se, onko pesäpallo ylipäätään hyväksyttävää.)

Puukon terän koolla ei ole mitään merkitystä, eikä myöskään sillä saako terän taitettua piiloon sveitsiläisen linkkarin tai leathermanin tapaan. ”Viiltämiseen ja pistämiseen” soveltuvat esineet ovat kiellettyjä. Eräs ystäväni, joka oli osoittamassa mieltä tai kansalaisvaikuttamassa jossain päin Britanniaa, joutui luopumaan linkkaristaan. Sikäläisissä säädöksissä laitonta oli se, että terän sai lukittua. Ja ilmeisesti kyse oli vain leiriytymisalueesta. Suomessa pelkkä viiltämismahdollisuus siis riittäisi.

Muistan lapsuudestani sen, että kaverin isä oli joutunut kansallispukua varten teettämään puukon kahvan. Nykyään tulkinta taitaa mennä niin, että kansallispuvun kanssa voi esiintyä puukko kupeella. Myös partiopuvun kanssa voi pitää puukkoa vyöllään. Tasavaltamme presidentti Tarja Halonenkin juhli puukko vyötäisillään pari vuotta sitten linnan juhlissa. Hänellä oli yllään Euran muinaispuku vuoden 2001 itsenäisyyspäivän juhlissa.

Järjestyslaki, 3. luku, 9§ ja 10§

Kommentit (0)

Vastauksesi