Tuoresuolattu kinkku?Harmaasuolattu kinkku?Mikä ero? Valmistus?

Tuoresuolattu kinkku?Harmaasuolattu kinkku?Mikä ero? Valmistus?

Tuoresuolattu kinkku?
Harmaasuolattu kinkku?

Mikä ero? Valmistus?

Vastaus

Finfoodin joulusivuilla kinkuista kerrotaan seuraavaa:

”Kinkku voi olla tuoresuolattu, pakastettu tai valmiiksi kypsennetty. Tuoresuolattu kinkku on useimmiten ns. harmaasuolattu kinkku, jonka suolaukseen ei ole käytetty nitriittejä. Tarjolla on myös ns. punasuolattuja kinkkuja, joiden punertava väri johtuu suolauksessa käytetyistä nitriiteistä.”
Samalla sivulla on myös seikkaperäinen selvitys kinkun valitsemisesta ja valmistamisesta.

http://www.finfood.fi/finfood/ffjoulu.nsf/0/0886A8BD37A6F811C225709F003D...

Kannattaa tutustua myös Jaakko Kolmosen joulukinkkuohjeeseen.

http://www.suomalainenjoulu.tx.fi/vanha/Jouluruoka/Reseptit/Paaruokaohje...

Säilöntäaineena käytettävistä nitriiteistä kirjoitettiin Helsingin Sanomissa (1.6.2005) mm. ettei niistä ole laadittu virallisia saantisuosituksia. Näin siitä huolimatta että tutkimuksissa on todettu, että nitriitit voivat elimistössä muuttua syöpää aiheuttaviksi nitrosoyhdisteiksi.
Nitriitti merkitään pakkauksissa koodilla E250. Lain mukaan kilossa lihavalmistetta saa olla 150 milligrammaa nitriittiä.

Nitriitistä ei ole virallisia saantisuosituksia / Annakaisa Pirilä-Mänttäri / HS - Hinta & Laatu - 1.6.2005

Kommentit (0)

Vastauksesi