Tuomea vaivaa usein kesällä tuomenkehrääjäkoi, jonka toukat syövät kaikki...

Tuomea vaivaa usein kesällä tuomenkehrääjäkoi, jonka toukat syövät kaikki...

Tuomea vaivaa usein kesällä tuomenkehrääjäkoi, jonka toukat syövät kaikki lehdet sekä tekevät harmaan seitin koko kasvuston ympärille.

Toukkavaiheen jälkeen puu aloittaa uudelleen kasvunsa. Kesällä kasvaneen verson hankasilmut puhkeavat. Ne silmut, jotka normaalisti puhkeavat vasta seuraavana keväänä, aloittavatkin kasvun samana kesänä.

Miten tämä on selitettävissä?

Vastaus

Hyönteiset tosiaankin viihtyvät tuomessa hyvin. Tuomenkehrääjäkoin toukat saattavat suurina ryhminä esiintyessään syödä puun lehdettömäksi ja niiden kehräämä harsomainen kudos voi peittää oksat ja joskus koko rungon alku- ja keskikesällä.

Puu toipuu yleensä vaurioista ja pystyy loppukesästä kasvattamaan uuden lehtikerran. Tuomenkehrääjäkoin tuhot useampana perättäisenä kesänä saattavat tappaa puun. Myös puun ikä ja lahovauriot voivat aiheuttaa sen, että tuomi ei jaksa kasvattaa uusia lehtiä.

Lähdeteokset eivät sen paremmin selitä tuomen kykyä uusien lehtien kasvattamiseen jo saman kesän aikana. Lehtien täystuho näyttää dramaattiselta, mutta olisiko puu osin sopeutunut aikojen kuluessa tähän toistuvaan riesaan?

http://www.helsinki.fi/metsatieteet/arboretum/puulajit/prunus_padus.html
http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/ypevon-n.htm
Väre, Henry: Suomen puut ja pensaat (2006, Metsäkustannus)
Mikä puu - mistä puusta (Yliopistopaino, 2004)

Kommentit (0)

Vastauksesi