Tuntemattomassa sotilaassa yleensä sotilaan kuollessa hänellä jäi muistaakseni...

Tuntemattomassa sotilaassa yleensä sotilaan kuollessa hänellä jäi muistaakseni...

Tuntemattomassa sotilaassa yleensä sotilaan kuollessa hänellä jäi muistaakseni silmät enimmäkseen kiinni. Toisaalta taas Talvisota-elokuvassa jäi kuolleen silmät aina auki. Mikä on asian todellinen laita, miten silmien oikeasti käy kuollessa? Riippuuko asia jotenkin siitä miten kuolee tai mihin luoti osuu? Vai onko tästä pääteltävissä, että pakkasessa silmät jäävät helpommin auki kuin kesähelteessä?

Vastaus

Kysyimme asiaa vanhainkodin hoitajalta, jonka osastolla kuolema vierailee tiuhaan tahtiin. Hän sanoi, että silmät jäävät ihmisen kuollessa auki. Kaksikymmentä vuotta kestäneen hoitajanuransa aikana hän on joutunut sulkemaan jokaisen vainajan silmät.

Lämpötila ei vaikuta silmien sulkeutumiseen.

Unessa kuoleminen on ainoa tapaus, jossa tämä hoitaja voisi ajatella vainajan silmien olevan kiinni. Ihminen vain "nukkuisi pois" heräämättä kipuun tai muuhun tuntemukseen. Hoitaja ei kuitenkaan ole nähnyt ketään nukkuessaan kuollutta. - Emme tulleet keskustelleeksi tajuttoman potilaan kuolemasta, mutta rintamasotilaat kaatuivat pääsääntöisesti terveiltä jaloiltaan.

Talvisota-elokuvan kuolleet ovat siis realistisempia.

Kommentit (0)

Vastauksesi