Tunnistaako kissa hymyn?

Tunnistaako kissa hymyn?

Osaavatko kissat siis tulkita ihmisten kasvojen ilmeitä?

2 vastausta

Ihmisten ja eläinten ilmeet ovat sen verran erilaisia, että niiden rinnastaminen toisiinsa vaatii varovaisuutta. Leikkivä koira kyllä näyttää ilmiselvästi nauravan. On tutkittu, että leikki-ilmeen aikana haukun aivoissa tapahtuu sellaista, mikä muistuttaa paljon ihmisen naurua. Aivojen limbinen järjestelmä on meillä kaksijalkaisilla ja karvattomilla olennoilla keskeinen silloin, kun koetaan tunteita. Joitakin muitakin nisäkäslajeja on kartoitettu ja tulos on tällainen: aivoista löytyvät samat kytkennät ja rakenteet, joiden ajatellaan ihmisellä tuottavan perustunteita. Iloa, surua, suuttumusta ja pelkoa.

Kissakirjoissa kuvattujen käyttäytymistapojen ja oman vuosikausien kissakaverini perusteella voisin hyvin hyvin vienosti pohdiskella näin:

Naukuja näkee, kokee ja tajuaa maailmaa omalla lajityypillisellä tavallaan. Todennäköisesti katti tulkitsee myös ihmistään kuin toista karvaista kaveria.

Katin kasvot heijastavat sen mielentilaa. Se tuntuu toisinaan ilmiselvästi hymyilevän. Tyytyväisyyden tunnelma syntyy kuitenkin lopulta enemmän äänen sekä erilaisten fyysisten viestien kokonaisuudesta kuin yksittäisestä piirteestä. Silmien viirustumisesta, viiksien ja korvien ja tassujen ja hännän ja koko ruumiin asennosta… Kun kissa nauttii, sen silmät ovat sirrillään ja viikset sojottavat rentoina. Eteenpäin avonaiset korvat kertovat ystävällisyydestä. Kehrääminen ilmentää rauhanomaisuutta.

Meillä ei kuitenkaan ole korvia tai viiksiä, joita voisivat sojotella eri suuntiin. Kissoilla itsellään on isot, ilmeikkäät silmät, joilla ne välittävät viestejä toisille tassuttelijoille. Hymyillessä ihmisen silmät siristyvät, joten karvakorva voi hyvinkin sillä perusteella tulkita ilmeen hyväntahtoiseksi. Vaikka hampaatkin näkyisivät, hymyyn ei liity esimerkiksi sähinää tai muita uhkaavia ääniä tai asentoja. Ele ja sen merkitys kenties todella kohtaavat kahden erilaisen lajin välillä. Jos silmiä vielä hitaanlaisesti räpyttelee ja/tai välillä kääntää katseensa pois, ymmärtää kissa vieläkin varmemmin toisen lähestyvän mukavalla tunnelmalla. Tuijottamisen katti nimittäin kokee uhkaavana.

Tutkimusten mukaan pikkutiikeri kuitenkin huomaa pikemminkin ihmisen kehonkielen kokonaisuudessaan, ei vain pelkät kasvonilmeet. Lemmikki oppii tunnistamaan omistajansa pieniäkin vihjeitä ja ennakoimaan tulevaa: ruokaa, minkälaista ruokaa, rapsutuksia, silityksiä, kieltoja… Kissat vastaavat herkästi ihmisensä signaaleihin varsinkin silloin, jos emäntä/isäntä itse on vastaanottavainen karvakasan tunnusteluille, josko nyt hellittäisiin tai leikittäisiin tai… Kissat myös havainnoivat tällaisten ihmisten mielialoja herkimmin.

Ihmisen ja kissan välinen suhde on sitä syvällisempi, mitä virittyneempi kaksijalkainen on ottamaan vastaan nelijalkaisen viestejä, ja mitä enemmän hän itse pyrkii viestimään killimäisellä tavalla. Kissa tunnistaa kissamaisen ihmisen eleet…

Kommentit (0)
17.11.201308:51
23210
92

me kissoja rakastavat voisimme jopa väittää, että kissoilla on ironian tajua. oma kissani tykkäsi makoilla tv:n päällä. jos tämä nykyihmisestä tuntuu oudolta, mieti 70-luvun jalopuukuorista saloran putkitelkkaria; lämpö ja varmaan jokin meille aistimaton säteily teki siitä hyvän alustan, kuin uuninpankon. jos katsoimme jotain ohjelmaa, kissa heilautti pitkän, pörröisen häntänsä ruudun eteen ja loi meihin vielä katseen ennen silmiensä sulkemista: "eikös torkkuva katti ole kuitenkin parempaa katsottavaa?"

Kommentit (0)

Vastauksesi