Tuli vaan mieleen kysyä, että.

Tuli vaan mieleen kysyä, että.

Tuli vaan mieleen kysyä, että. Kun ihmiseltä kuoriutuu vanha iho ja uusi iho kasvaa sisältä tilalle. Samanlaista kiertoa on veri- ja muissa soluissa. Hermosolut ovat ehket ainoita, jotka eivät uusiudu( jos en täysin ole väärässä)...

Niin kysyisinkin: Kuinka monta kertaa ihmisen painon verran soluja uusiutuu elämän aikana ja mitkä ovat osia, jotka eivät uusiudu ollenkaan? Olisi kiva tietää, monesko meikäläinen on jo menossa...

Vastaus

Tukholman Karoliinisen instituutin tutkija tohtori Frisen kertoo The New York Timesissa, että ihmisen kudokset ja solut ovat jatkuvan uusiutumisen tilassa. Ihon pintakerros uudistuu parin viikon välein, luusto kokonaisuudessaan n. 10 vuoden välein ja maksa 300-500 päivässä.

Hänen mukaansa ainoat ihmisen elämän läpi uusiutumattomana pysyvät osat ovat aivokuoren hermosolut, tietyt silmän solmut sekä sydämen lihassolut. Kaikki muu on siis jatkuvassa, enemmän tai vähemmän nopeassa, muutoksen ja uusiutumisen tilassa.

Voisit laskea kroppasi iän vaikkapa luuston perusteella. Frisenin mukaan ihmisen luusto uusiutuu kokonaan 10 vuoden välein.

Lähde:
http://www.nytimes.com/2005/08/02/science/02cell.html?pagewanted=all

Kommentit (0)

Vastauksesi