Tuleeko pisteen jälkeen kaksi välilyöntiä?

Tuleeko pisteen jälkeen kaksi välilyöntiä?

Olen kirjoittanut koneella ja näppiksellä jo vuosikymmeniä sujuvalla kymmensormijärjestelmällä (etusormet tekevät työn ja muut ovat hengessä mukana) ja vasta tänään kuulin, että lauseen päättävän pisteen jälkeen tulisi lyödä kaksi välilyöntiä. Onko tämä sääntö vai "sääntö"?

4 vastausta

Kielenhuollon tiedotuslehdessä, Kielikellossa todetaan ykskantaan, että tekstinkäsittelyssä pisteen, kuten muidenkin välimerkkien, perään tulee yksi välilyönti.

Kahta välilyöntiä on kuitenkin jonkin verran käytetty. Tällä on pyritty tekstin parempaan luettavuuteen, mutta tapaa ei suomen kielen säännöissä suositella, joskaan ei varsinaisesti kielletäkään.

Eli säännöksi kahden välilyönnin -taktiikasta ei ole, mutta suotakaan se niille, jotka sen tarpeelliseksi kokevat.

 

Kommentit (0)
07.11.201411:09
13138
76

Kaksi välilyöntiä virkkeiden väliin (yleensä virkettä päättävän pisteen, huutomerkin tai kysymysmerkin jälkeen) oli sääntönä kirjoituskoneaikana, ainakin vielä 1960-luvun lopulla ja
1970-luvulla. Kirjastonhoitajan löytämässä Korpelan verkkosivustossakin todetaan, että kahta välilyöntiä on käytetty lähinnä konekirjoitusteksteissä ja kyse on virkkeiden erottamisesta.

Tietokoneet ja niitä edeltäneet tekstinkäsittelylaitteet eivät kuitenkaan pystyneet erottamaan virkkeen päättävää pistettä muista pisteistä, kuten lyhenteiden lopussa ja järjestysluvuissa, joiden yhteydessä napautettiin normaali sananväli eli yksi välilyönti. Kaksi peräkkäistä välilyöntiä saattoi lisäksi tuottaa pulmia automaattisessa rivityksessä. Niinpä ohje muutettiin.

Muutoksen täsmällinen ajankohta ja lisätietoa saattaa löytyä samoista lähteistä kuin viime talvena silloista kirjoituskonekysymystä käsiteltäessä: Pasilan ja Rikhardinkadun hyllystä sekä SFS-standardeista.

Kommentit (0)
11.11.201418:35
13138
49

Kahden välilyönnin arvoitus on pohdituttanut igs/kysy.fi:n kysyjiä aikaisemminkin. Kirjaston tietopalvelu on vastannut kysymykseen ainakin v. 2004 ja 2008.

1970-luvun oppikirjan äärellä voi ajoittaa suomalaisen ohjeen muuttumisen hyvinkin tarkasti. Aikansa tunnetuin, laajalevikkinen Milja Kettulan "Konekirjoitus 1, yleisjakso, peruskurssi" (WSOY) ilmestyi ensin vuonna 1977. Toisen painoksen esipuhe on allekirjoitettu 6.12.1978. Siinä todetaan, että keväällä 1978 vahvistettu standardi SFS 4175, "Numeroiden ja merkkien konekirjoitus" oli tehnyt välttämättömäksi kirjoittaa oppimateriaali uudelleen. "Suurin muutos on virkkeen päättävän välimerkin jälkeisten kahden välilyönnin muuttuminen yhdeksi."

Alkuaan on ollut kyse ladotun tekstin konventioiden jäljittelystä mekaanisella kirjoituskoneella. Googlaamalla "sentence spacing" löytää taustatietoa englanniksi.

Olisi kiinnostavaa tietää, mistä tämänkertainen kysyjä kuuli nyt ensimmäistä kertaa kirjoitusohjeen, joka vanheni yli kolme vuosikymmentä sitten.

Kommentit (0)
11.11.201423:12
20493
44

Kiitos vastauksen täydennyksestä, Sten. Vaikka olen nuoruudessani tehnyt konekirjoitustöitä vanhalla kunnon Remingtonilla, Underwoodilla ja Adlerilla ja noudattanut silloista kahden välilyönnin sääntöä, en ole tiennyt, mistä asia johtuu. Ei ole koskaan myöhäistä saada uutta tietoa!

Kommentit (1)
Olisiko Lahjalla muistoja konekirjoituksen suomenmestaruuskilpailuista? Kysy.fi:ssä näky... Olisiko Lahjalla muistoja konekirjoituksen suomenmestaruuskilpailuista? Kysy.fi:ssä näkyy jääneen v. 2010 auki kysymys, milloin niitä vielä järjestettiin - siis aikuisille ammattikirjoittajille, ei peruskoululaisille kuten nykyään.
15.11.2014 11:40 Sten Borg 13138

Vastauksesi