Tuhoaako pakastaminen mustikan, puolukan, aronia, sienten jne. vitamiinit ja...

Tuhoaako pakastaminen mustikan, puolukan, aronia, sienten jne. vitamiinit ja...

Tuhoaako pakastaminen mustikan, puolukan, aronia, sienten jne. vitamiinit ja flavonoidit ym. tärkeät hyötyaineet? Onko totta että mikroaaltouuni tuhoaa viljan kuten puurojen ja leivän vastaavat hyötyominaisuudet?

Vastaus

Pakastaminen vaikuttaa jonkin verran ruoan vitamiinipitoisuuksiin, vaikka oikein pakastettuna ruoan maku, väri, rakenne sekä vita­miinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Eri säilömismuodoista pakastaminen hajoittaa esimerkiksi vähän C-vitamiinia ja sokerin käyttö auttaa säilyttämään sitä. Pakastetun marjan C-vitamiinipitoisuuteen liittyy olennaisesti pakasteen sulattaminen. Nopea sulatus esimerkiksi lämpimällä vedellä tai mikroaaltouunissa tuhoaa vähemmän C-vitamiinia kuin jääkaapissa sulattaminen.

Marttojen pakastusohjeita: http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/sailonta/pakastaminen/

Ravintoaineet vähenevät aina, kun ruokaa kuumennetaan. Mikroaaltouuni ei tuhoa sen enempää ravintoaineita kuin muut kuumennusmuodot, vaikka saattaa joissakin tapauksissa säilyttää niitä paremmin kuin esimerkiksi keittäminen. Keittäessä vesiliukoiset ravintoaineet saattavat liota veteen.

Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00025
http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/marjat/sailonta/pakastam...
http://yle.fi/uutiset/mikro_ei_tuhoa_ruoan_ravintoaineita/5375046

Kommentit (0)

Vastauksesi