Tuhoaako kuivaaminen nokkosesta vahingolliset nitraatit?

Tuhoaako kuivaaminen nokkosesta vahingolliset nitraatit?

Eräällä puuharha-aiheisella sivustolla kerrotaan, että "Nokkonen suositellaan ryöpättävän ennen käyttöä, jotta mahdolliset nitraatit tuhoutuvat. Ryöppääminen kuitenkin tuhoaa osan ravintoaineista, joten kuivattaminen tai pakastaminen on suositeltavampaa jatkokäyttöä ajatellen." Ei kuitenkaan kerrota, vähentääkö tämä mahdollisia nitraatteja vai säilyykö niiden määrä ennallaan. Olisi tärkeä tieto käyttöä ajatellen.

Vastaus
19.06.201817:51
686
17

Kuivaaminen ei hävitä tai vähennä nokkosen sisältämiä nitraatteja. Niiden määrä ei kuitenkaan ole terveydelle haitallinen, jos käyttö pysyy kohtuullisena. Poimimalla kuivattaviksi tarkoitetut nokkoset mahdollisimman pieninä ja useamman aurinkoisen päivän jälkeen voi oleellisesti vähentää nitraattien saantia. Nokkoset kannattaa poimia kasvupaikalta, joka ei ole liian kuiva tai liian ravinteikas.

Nitraattia keräävänä kasvina nokkonen rinnastuu pinaatin, rucolan ja lehtikaalin kaltaisiin viljelykasveihin. Evira ei anna raja-arvoja luonnonkasveille, mutta suosittaa tuoreiden nitraattipitoisten kasvisten yksiselitteistä välttämistä ainoastaan alle 1-v. lasten ruokavaliossa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi