Totta vai estofiililegendaa?

Totta vai estofiililegendaa?

Totta vai estofiililegendaa? "Kun Reagan ja Gorba pitivät kahdenkeskistä huippukokousta Reykjavikissa, Gorba majoittui Georg Otsilla, joka oli sitä varten siirretty Suomenlahdelta Islannin rannikolle." Jos näin oli, niin keskeytettiinkö normaali Tallinnan-Helsingin liikenne siksi ajaksi?

Vastaus

Ronald Reagan ja Mihail Gorbatšov neuvottelivat Reykjavikissa lokakuussa 1986 kahden päivän ajan. Tapaamisen kunnianhimoinen tavoite oli ydinaseiden määrän huomattava vähentäminen. Tuloksiin ei kuitenkaan kokouksessa päästy.

Gorbatšov todella majoittui paikan päällä Georg Ots -laivalle. Laiva lähti Tallinnasta lokakuun seitsemäntenä matkalleen kohti Reykjavikia. Õhtuleht kertoi jutussaan 27.12.2000 noista hiukan dramaattisistakin hetkistä kapteeni Ülo Kollon muistellessa varsin nopeita lähtövalmisteluja. Palveluhenkilökunta vähennettiin minimiin ja laivaan nousi runsaasti tärkeään tehtävään varattua väkeä, KGB:n miehiä, sotilaita ja myös sukeltajia. Reykjavikissa Gorbatšovin käytössä oli kapteenin hytti, jonne tuotiin uudet huonekalut paikallisesta suurlähetystöstä. Myös ulkoministeri Eduard Ševardnadze yöpyi laivalla. Georg Ots palasi kotisatamaansa 10 päivää myöhemmin. Neuvostoliitolle ei ollut erityinen ongelma ottaa ainoa Helsingin ja Tallinan välillä liikennöinyt laiva muuhun käyttöön ja koko tuon ajan yhteys kaupunkien välillä oli poikki. "Helsingi liin jäeti külma kõhuga 10 päevaks laevata."

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ydinaseettomuus+oli+l%C3%A4hell%C3%A...
http://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk_Summit
http://www.ohtuleht.ee/100495
http://www.ts.ee/end-of-20th-century?&prn=1

Kommentit (0)

Vastauksesi