Toivottavasti tiedätte hyönteisistä.

Toivottavasti tiedätte hyönteisistä.

Hei!
Toivottavasti tiedätte hyönteisistä. Tämä on vakava kysymys sen huvittavuudesta huolimatta.

Meillä on kolmisen viikkoa lennellyt kärpänen sisällä. Sellainen tavallinen huonekärpänen. Tuli joskus syyskuun puolivälissä kaiketi viileneviä ilmoja pakoon. Se on hauska kärpänen, koska se hakeutuu seuraamme. Jos menen vessaan, se lentää perässä. Jos menen keittiöön, se seuraa. Se tekee saman kaikille perheenjäsenille. Jos ruokailemme keittiössä, se istahtaa seinälle ja saattaa olla siinä useita minuutteja. Telkkaria katsoessamme se saattaa tulla polvelle tai sohvalle. Illalla ja aamulla sitä ei aina näy, on ilmeisesti nukkumassa. Töistä tullessamme se tulee vastaan kuin puudeli ikään. :)

Mikä mahtaa olla tällaisen käytöksen syy? Kauanko kärpäset oikein elävät? Siitä on kyllä tullut niin perheenjäsen että suru tulee puseroon jos se kuolee.

Sitten mietin voisiko se olla jonkun kuolleen sukulaisen reinkarnaatio?

Vastaus

Onpa mainio tapaus! Huonekärpänen (Musca domestica) viihtyy kyllä hyvin ihmisten seurassa. Se on ollut ihmisen seuralainen ilmeisesti jo silloin kuin moderni ihminen oli vielä kehittymässä. Huonekärpäselle on kehittynyt muun muassa samanlainen unirytmi kuin ihmiselle, sekin nukkuu öisin. Huonekärpäsen liittoutuminen ihmisen matkaan ei ole ihme, sillä näiden kahden ruokailutottumukset sopivat hyvin yhteen. Siellä missä on ihminen, myös kärpäselle löytyy aina jotain suuhun pantavaa. Eipä siis ihme, että se seuraa meitä kädellisiä. Kärpänen suunnistaa ihmisen tykö hien ja hiilidioksidin hajun perusteella. Kärpäset hakevat sisätiloista myös turvaa. Asuintiloissa on huomattavasti vähemmän niitä pyydystäviä petoja.

Hieman huonekärpäsen pöytätavoista: Kärpänen syö oksentamalla osan vatsansa sisällöstä ruokansa päälle, minkä jälkeen se imaisee oksennuksen ja sen hajottamat proteeiinit takaisin vatsaansa. En päästäisi siivekästä esimerkiksi vessaan, ettei se pääse levittämään bakteereja ruokapöytään.

Aikuinen huonekärpänen elää (eri lähteistä riippuen) parista viikosta kahdeksaan viikkoon. Teillä on siis hyvällä tuurilla vielä muutama viikko aikaa nauttia kärpäsen lemmikkimäisestä seurasta, kunnes se löytyy jostakin ketarat pystyssä (sielun jatkaessa mahdollisesti vaellustaan). Tai ehkäpä se löytää jostain viileän kolon, jossa se vaipuu horrokseen ja ilmestyy taas keväällä teitä viihdyttämään.

Lähteitä: Selkärangattomat. WSOY, 1998.
http://books.google.com/books?id=g_tBWVBevM0C&pg=PA15&lpg=PA15&dq=musca+...
http://en.wikipedia.org/wiki/House_fly

Kommentit (0)

Vastauksesi