Toiveenani on (kerrostalo-asukkina) saada toukokuun alusta yhden aarin...

Toiveenani on (kerrostalo-asukkina) saada toukokuun alusta yhden aarin...

Toiveenani on (kerrostalo-asukkina) saada toukokuun alusta yhden aarin viljelypalsta käyttööni. Tilaa siis pitäisi olla ihan riittävästi.

Mitä suosittelisitte että pistän kasvamaan? Perunaakin varmaan mahtuu. Ruohosipuli, basilika, tilli ja oregano nyt ainakan. Aion myös yrittää erilaisia chilejä. Kukkiakin varmaan mahtuu...Pitäisikö jo tässä vaiheessa laittaa jotain itämään että olisi valmiina toukokuuta varten? Chilit nyt aikakin. En ole palstaa nähnyt joten en tiedä millainen se on. Voiko kotikonstein ja ilmaiseksi tutkia jotenkin esim. maaperän ravinnepitoisuutta jne.?

Vastaus

Hei,

Ehdottamasi kasvit ovat hyviä valintoja palstalle. Periaatteessa kasvien valinnassa vain mielikuvitus on rajana, mutta kovin eksoottiset lajit tietysti vaativat kasvuoloilta enemmän kuin perinteiset viljelykasvimme. Chilit vaativatkin paljon lämpöä ja valoa, mutta niiden viljelyä kannattaa myös ehdottomasti kokeilla!

Hyötykasviyhdistys järjestää tänä keväänä aloittelijan puutarhakurssin, jossa perehdytään luonnonmukaiseen viljelyyn sekä annetaan ohjeita tärkeimpien keittiökasvien viljelyyn. Vaikket viljelisikään palstaasi luonnonmukaisesti, on kurssista varmasti hyötyä kasvien valinnassa ja hoidossa.

Sekä keittiökasveissa että koristekasveissa on paljon esikasvatettavia lajeja - esikasvatusajatkin ovat kasvi- tai jopa lajikekohtaisia. Nyt kannattaakin suunnistaa lähimmän kirjaston puutarhaosastolle penkomaan lisätietoja. Omat suosikkini puutarhakirjoista ovat:

Siltala, Minna: Keittiötarhan 3 vuodenaikaa : vinkkejä ja vertaistukea vihertarhurille, WSOY, 2010

Hyvä hyötytarha, WSOY, 1999

Lehtonen, Ulla: Ullan puutarha- ja viljelyvinkit : 30 vuotta luonnonmukaista kotipuutarhaviljelyä, WSOY, 1999

Månsson, Lena: Kesäkukkia : uusi ilme puutarhallesi joka vuosi!, Otava, 1996

Alanko, Pentti: Perennat : 150 kotipihan monivuotista kukkaa, Tammi, 2003

Yleensä palstoilla maan laatu on juuri sopiva keittiökasveille, mutta halutessasi voit tehdä maaperän happamuusanalyysin. Siihen tarkoitettuja pH-liuskoja myydään puutarhaliikkeissä. Sen kummempaa tutkimusta on tuskin tarpeen tehdä. Palstalla kasvavista rikkakasveistakin voi päätellä maaperän laadun. Rehottava nokkonen ei siis välttämättä ole ollenkaan huono merkki, vaan kertoo maan ravinteikkuudesta sekä typpipitoisuudesta.

Onnea ja menestystä viljelyyn!

Hyötykasviyhdistys:
http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=etusivu

Ohje chilin kasvatukseen:
http://fatalii.net/ohje.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi