Toinen kysymys: Seuraan kiinnostuneena auringon nousu- ja laskuaikoja eri...

Toinen kysymys: Seuraan kiinnostuneena auringon nousu- ja laskuaikoja eri...

Toinen kysymys:
Seuraan kiinnostuneena auringon nousu- ja laskuaikoja eri puolella Suomea. Mistähän johtuu, että syksyisin ja keväisin auringon nousu- ja laskuajat ovat epäloogisia? Esim. aurinko saattaa nousta keväällä Kuopiossa muutaman minuutin myöhemmin kuin Oulussa. Kuitenkin aurinko laskee Kuopiossa hiukan myöhemmin kuin Oulussa. Kummallista. Luulisi, että päivä on pidempi sekä aamusta että illasta eikä vain jommastakummasta.

Vastaus

Auringonnousu- ja -laskuaikoihin vaikuttaa vuodenajan sekä paikkakunnan leveyspiirin lisäksi myös sen pituuspiiri: samalla leveyspiirillä idempänä aurinko nousee ja laskee aikaisemmin kuin lännempänä, koska aurinko näyttää liikkuvan idästä länteen. Eri leveyspiirillä sijaitseminen taas muuttaa valoisan ajan pituutta: talvella valoisa aika pohjoisessa kestää vähemmän aikaa kuin etelässä, kun taas kesällä tilanne on toisinpäin. Koska keväisin ja syksyisin valoisa aika on hyvin samanpituinen eri leveyspiireillä, pituuspiirien merkitys pääsee korostumaan.

Tutkailin esimerkin vuoksi Oulun ja Kuopion nousu- ja laskuaikoja maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2011 täällä:
http://www.kemi.fi/kk021498/aurinko.html

Kuopiossa aurinko nousi tuolloin 7.14 ja laski 17.28, Oulussa taas aurinko nousi 7.29 ja laski 17.32 (kysymyksessä kaupungit olivat kenties vaihtaneet paikkaa). Kuopio onkin Oulua selvästi idempänä.

Auringon noususta ja laskusta:
http://ilmatieteenlaitos.fi/aurinko-ja-kuu
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunrise_equation

Kommentit (0)

Vastauksesi