Tietokoneviruksista: Voiko tietokoneelle tulla virus, jos on olemassa...

Tietokoneviruksista: Voiko tietokoneelle tulla virus, jos on olemassa...

Tietokoneviruksista: Voiko tietokoneelle tulla virus, jos on olemassa laajakaistayhteys, mutta nettiä ei varsinaisesti käytetä, eikä koneella ole mitään virusturvaohjelmistoa? Vai vaatiiko viruksen koneella tulo aina sen, että avaa jonkin epämääräisen sähköpostin tai lataa jonkin ohjelmiston tai jonkinlaista omaa tekoa, jonka kautta virus pääsee koneelle? Entä jos käyttää vain muutamaa tuttua ja turvallista sivustoa? Onko viruksen saaminen niiltä epätodennäköisempää kuin jos kävisi ties millä sivuilla? Voinko esim. jotenkin saada täältä igs:ltä näitä lukiessani viruksen? Miten suuren riskin otan, kun poistin koneeltani virusturvaohjelman ja nyt kone toimii noin kymmenen kertaa nopeammin?

Vastaus

Jos nettiyhteyttä ei käytetä, eivät virukset pääse koneeseen, mutta jos yhteyttä käytetään vaikka vain silloin tällöin, kannattaa ehdottomasti huolehtia koneen suojaamisesta. Virukset, madot ja haittaohjelmat käyttävät hyväksi tietokoneessa olevia tietoturva-aukkoja, joten koneen virusturvaohjelmiston tulisi aina olla kunnossa ennen laajakaistayhteyden avaamista. Virustorjuntaohjelma tutkii koneella olevia, siinä käsiteltäviä tiedostoja ja internetistä ladattuja tiedostoja pyrkien poistamaan haitalliset tiedostot. Palomuuri estää tietokoneelle tehtäviä murtoyrityksiä.

Virus voi tulla koneeseen myös muulla tavoin kuin internetistä ladatun tiedoston tai sähköpostin kautta. Periaatteessa myös tutuilta ja turvallisilta sivuilta (kuten iGS) voi siis levitä viruksia. Riittää että internet-yhteys on auki. Siksi kannattaa ladata koneelle virustorjuntaohjelma, vaikka internetiä ei käyttäisikään paljon.

Koneesi on hyvin altis hyökkäyksille, jos siinä ei ole lainkaan suojausta. Riskisi on siis suuri. Jos virustorjuntaohjelma hidastaa koneen toimintaa, kannattaa harkita palvelun vaihtamista toimivampaan ja vähemmän muistitilaa vievään. Maksullisten ohjelmien lisäksi virustorjuntaohjelmia on mahdollista ladata verkon kautta ilmaiseksi. Parhaita maksuttomia virustorjuntaohjelmia on listattu Internetin ilmaista sivulla http://koti.mbnet.fi/hamppi/virustorjunta.html

Turvallisesti netissä -tietoturvaoppaassa annetaan perusohjeita tietoturvauhkilta suojautumiseen http://www.tietoturvaopas.fi/uhatjaniidentorjunta/haitoiltasuojautuminen...

Virustorjunta.netissä uusinta tietoa virustorjunnasta http://www.virustorjunta.net/

iGS-arkiston kysymykset virustorjunnasta http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Ilmaisia virustorjuntaohjelmia
http://www.ilmaisohjelmat.fi/virustorjunta

Kommentit (0)

Vastauksesi