Tietokoneeni kaapattu?

Tietokoneeni kaapattu?

Vanha IP-osoitteeni paikallistettiin aina täysin oikein asuinkaupunkiini eri sivustojen toimesta (speedtest.net, karttapalvelut, mtv3-sääpalvelut, jne.). Nyt kun IP on vaihtunut, sivustot paikallistavat osoitteeni Turkuun, vaikka Turku sijaitsee monen sadan kilometrin päässä tietokoneestani. Käytän tavallista pöytätietokonetta, jossa on tavallinen Soneran yhteys ADSL -modeemin kautta. Ei ole mitään langattomia härpäkkeitä käytössä. Onko koneeni vakoiluohjelman saastuttama vaikko jonkun hakkerin kynsissä?

Vastaus

Vakoiluohjelman saastuttamaksi joutumista ei ole syytä epäillä pelkän paikannustiedon perusteella. Monet sivustot yrittävät paikantaa asiakkaan koneen ihan hyödyllisistä syistä (markkinointi, kielivalinnat jne).

Paikannus perustuu aina enemmän tai vähemmän arvaukseen, tarkan sijainnin saa vain operaattorilta ja sen luovuttamiseksi tarvitaan yleensä oikeuden päätös. IP-osoitteiden haltijat löytyvät suurista tietokannoista, tieto on kenen tahansa kiinnostuneen saatavilla. Tarkempaan paikannukseen käytetään erilaisia tekniikoita, yksi on ns. maamerkkien käyttö. Ensiksi kohdekoneelle lähetetään pieni datapaketti, jonka perillepääsyn kesto (kyse on hyvin pienistä viiveistä) sijoittaa kohteen kartalle muutaman sadan kilometrin tarkkuudella. Sitten datapaketin reittiä verrataan toiseen pakettiin, joka lähetetään tiedossa olevaan ’maamerkki’-palvelimeen. Tässä voidaan hyödyntää eräänlaista kolmiomittausta useiden tiedossa olevien palvelimien avulla.

Lisätietoa löytyy verkosta runsaasti ja paikannusta voi kokeilla esim. osoitteessa http://www.ip-adress.com/

Kommentit (0)

Vastauksesi