Tietoa klementiineistä

Tietoa klementiineistä

Syön mielelläni klementiinejä niitten helpon kuorittavuuden ja lohkottavuuden takia. Olen todennut, että toisista irtoaa kuori erittäin helposti, ovatko ne kypsempiä kuin lujakuoriset?

Klementiinin pitäisi kai olla melkein siemenetön, kumminkin moni hedelmä sisältää erittäin paljon siemeniä, jotka voivat olla suuria. Mistä johtuu?

Tänään osatamissani hedelmissä näkyy kuoren pinnalla vihreää väriä, tuleeko se mahdollisesti säilöntäaineesta? Onko se myrkyllistä? Varmuuden vuoksi pesen käteni ennen hedelmien lohkomista.

Miten määräytyy montako lohkoa sitrushedelmässä on? Klementiineissä niitä on havaintojeni mukaan 8-11.

 

2 vastausta

Kaupoissa myydään kolmenlaisia toisilleen läheistä sukua olevia hedelmiä: mandariineja, klementiinejä ja satsumia. Näistä satsumia ja klementiinejä löytyy kaupoista yleisemmin kuin mandariineja. Kuoren ominaisuudet ovat erilaisia eri lajeilla, esimerkiksi klementiinin kuori irtoaa lajityypillisesti helpoimmin. Kyse ei siis välttämättä ole kypsemmistä hedelmistä, vaan ehkä vain olet ostanut eri kerroilla erilajisia hedelmiä? Klementiineissä ja satsumissa on myös samalla lailla lajike-eroja kuin omenoissakin, eikä näitä lajikkeita aina kaupassa ilmoiteta. Tämä voisi selittää myös havaitsemasi erot siementen määrissä jne. Lohkojen määrästä en onnistunut löytämään tarkempaa tietoa.

Viimeksi ostamasi hedelmät kuulostavat aivan satsumilta. Ne nimittäin ovat ohutkuorisempia ja kellertävämpiä väriltään kuin klementiinit ja niiden kuoressa on usein vihreitä läikkiä, vaikka hedelmät olisivatkin kypsiä.

Lähteet:
http://ruoka.ts.fi/jutut/mandariini-klementiini-vai-satsuma/
http://yle.fi/uutiset/anteeksi_onko_tama_mandariini_satsumoisin_klementiini/6331781
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Eksoottiset_hedelmat/Pikkusitrukset__Klementiini__Satsuma__Mineola__Pomeranssi__Temple_Ja_Topaz_
http://users.kymp.net/citruspages/mandariinit.html

Kommentit (0)
27.03.201319:28
16317
91

Siinä tapauksessa kaupassa on kaadettu klementiinejä ja satsumia samaan kasaan, sillä olen poiminut kaikki ostamani hedelmät yhdestä ja samasta lootasta :)

Kommentit (0)

Vastauksesi