On tietenkin kovin keittiöuskottavaa nautiskella maailman äärien eri...

On tietenkin kovin keittiöuskottavaa nautiskella maailman äärien eri...

On tietenkin kovin keittiöuskottavaa nautiskella maailman äärien eri ruokalajeista, mutta kuinkakohan paljon säästäisimme maailman luonnonvaroja, jos kaikki keskittyisivät vain siihen lähiruokaan eikä näin ollen tarvitsisi kuskata ruokia kauempaa?

Vastaus

Kiitos mielenkiintoisesta ja monitahoisesta kysymyksestä! Lähiruoka on käsitteenä toistaiseksi melko vakiintumaton ja epätarkasti määritelty. Esimerkiksi maantieteellisesti lähiruoaksi saatetaan laskea vain muutaman lähikunnan alueella tuotettu ja kulutettu ruoka, kotimainen ruoka tai jopa EU:n alueella tuotettu ja kulutettu ruoka. Lähiruoan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ruoan tuoreus ja alkuperätieto. Sen merkittävinä etuina pidetään myös puhtautta, pientä ekologista jalanjälkeä sekä pakkausjätteiden vähäisempää määrää ja paikallista kierrätettävyyttä. Lisäksi lähiruoan tuotannon ansiosta alueellisella ruokaperinteellä katsotaan olevan paremmat säilymismahdollisuudet.

Lähiruoka saattaa kuitenkin olla myös ympäristölle haitallisempaa kuin kauempana tuotettu, tästä esimerkkinä vaikkapa talvisaikaan kasvihuoneessa kasvatetut kotimaiset tomaatit. Halvin ruoka on yleensä tuotettu vähimmillä resursseilla ja päästöillä, esimerkiksi olosuhteissa, jossa vähemmät lannoitteet, lämmitys, ruokinta ja sisälläpito ovat tarpeen.

Ruokaan liittyy voimakas filosofinen ja eettinen ulottuvuus. Eettinen ruoka tarkoittaa lapsityövoiman tai kehitysmaiden viljelijää vahingoittavien tuotteiden kieltämistä. Sen sijaan viljelijälle kuuluu oikeudenmukainen osuus ketjussa. Se tarkoittaa sitä, että meidän täytyy pitää ympäristöstämme huoli, eikä astua luonnon varpaille, ts. meidän ei pidä ryhtyä toimiin, jotka sekoittavat luonnonjärjestystä. Geenimuunteluun, kloonaukseen ja hormoneihin tulee suhtautua äärimmäisen varauksellisesti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että eläimiä kohdellaan hyvin rakkaudellisesti ja arvostavasti.

Ruokatrendit ilmentävät sinänsä ristiriitaisia pyrkimyksiä. Lähiruokatrendi on voimistuva suuntaus, jonka seurauksena kaupunkeihin ja taajamiin on noussut lähiruokamarketteja ja ruokaosuuskuntia ja tavallisista ruokakaupoistakin saa lähi- ja luomuruokaa. Myös vanhat perinneruuat ja ns. slowfood, joka haluaa yhdistää hyvästä ruuasta nauttimisen, ekologisesti kestävät viljelytavat ja viljelykasvien suojelun mahdollisimman aidoista ja alkuperäisistä raaka-aineksista hitaasti ja hartaasti valmistettun ruokaan, ovat kokeneet uuden arvonnousun. Toisaalta eksoottiset raaka-aineet, kuten tempurajauheet ja wasabitahnat sekä strutsin, biisonin ja antiloopinliha, ovat tulleet monen erikoisliikkeen ja ravintolan ruokalistalle.

Vastenmielisenä ilmiönä voidaan tietenkin pitää uhanalaisten ja pitkien matkojen päästä rahdattavien eläinten käyttöä ruuanvalmistukseen, mutta erilaisten aasialaisten tai afrikkalaisten kasvispohjaisten maustekastikkeiden ja esimerkiksi pähkinöiden käyttäminen lienee viattomampaa touhua etenkin jos kysymyksessä ovat ns. reilun kaupan tuotteet. Terveen järjen puolestapuhuja opetusneuvos Jaakko Kolmonen on ylistänyt puuroja, ruisleipää ja metsän marjoja silloinkin, kun nuoremmat kollegat ovat hurahtaneet milloin mihinkin vuorossa olleeseen etniseen ruokatrendiin. Toisaalta lähellä tuotetuista, maltilla valmistetusta raaka-aineista saa lähes yhtä ekologista ja terveellistä etnoruokaa kuin kotimaisistakin ruuista.

Lähteitä:

http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/eko-ostaja/elintarvikkeet/lahiruoka/

http://www.mtk.fi/maatalous/ruoka/lahiruoka/fi_FI/miksi_lahiruokaa/

http://www.iltalehti.fi/kotikokkiextra/2011031013334574_ke.shtml

Tekijä Ahopelto, Heikki
Teoksen nimi Lähellä maata / kirjoittanut Heikki Ahopelto ; valokuvannut Jaani Vaahtera
Julkaisutiedot Espoo : Paasilinna, 2011 ([Porvoo] : Bookwell)

Teoksen nimi Maailman tila 2011 : kuinka maailma ruokitaan : raportti kehityksestä kohti kestävää yhteiskuntaa / Worldwatch-instituutti ; Danielle Nierenberg & Brian Halweil, hankkeen johtajat ; Linda Starke, toimittaja ; [suomennos: Eeva-Liisa Hallanaro, Kati Pitkänen]
Julkaisutiedot Helsinki : Gaudeamus Helsinki University Press, 2011

Tekijä Antila, Katja
Teoksen nimi Pysäytä ilmastonmuutos : suomalaisen arjen valintoja / Katja Antila
Julkaisutiedot [Helsinki] : Edita, 2008 (Helsinki : Edita Prima)

Tekijä Maulavirta, Markus
Teoksen nimi Lähiruokaa / Markus Maulavirta, Sebastian Nurmi, Christer Lindgren ; [valokuvat: Sebastian Nurmi]
Julkaisutiedot Helsinki : Readme.fi, 2010

Tekijä Blåberg, Sonja
Teoksen nimi Aidon maun juurilla : kotiruokaa tuoreesti / Sonja Blåberg, Kaisa Torkkeli
Julkaisutiedot Helsinki : WSOY, 2011

Tekijä Soisalo, Soili
Teoksen nimi Mustikka, ruis ja rypsi : voimaruokaa Suomesta / Soili Soisalo, Eeva Voutilainen ; ruokakuvat: Suvi Laine
Julkaisutiedot Helsingissä : Otava, 2010 (Keuruu : Otavan kirjapaino)

Tekijä Kolmonen, Jaakko
Teoksen nimi Näin syövät terveet suomalaiset / Jaakko Kolmonen, Helena Hurme ; [kuvaus: Gero Myliys ... et al. ; piirrokset: Aino Huotari

kijä Kurunmäki, Seija
Teoksen nimi Järkipuheita ruoasta / Seija Kurunmäki ; [julkaisija: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, Sitra]
Julkaisutiedot Helsinki : Edita, 2008

Kommentit (0)

Vastauksesi