Tiedusteluni koskee kirjasarjaa Suomen rintamamiehet 1939-1945 ja sen täydennysosia

Tiedusteluni koskee kirjasarjaa Suomen rintamamiehet 1939-1945 ja sen täydennysosia

Mistä kirjasarjan osista löytäisin tietoja seuraavista henkilöistä tai ainakin tietoja heidän yksiköistään: Isäni Nikolai Kaunisto (s. 1910), Talvisodassa 32. PionK ( perustettu Seinäjoella), joka oli ilmeisesti III Armeijakunnan esikunnan alaisena eikä kuulunut 8. divisioonaan. Jatkosodassa 3. SiltaK., perustettiin Kauhavalla, kuten Pioneeripataljoona 1, josta löysin merkinnän "päämajan käytössä" eli ainakaan se ei kuulunut 19. D:n esikunnan alaisuuteen, miten lie 3. SiltaK:n laita. Internetistä en ole löytänyt ns. sotapäiväkirjoja. Setäni Lahja Kaunisto (s. 1914) Jatkosodassa 7.D:ssa JR9. Häntä ei löydy teoksessa Suomen rintamamiehet 1939-45 7.D, mikä teos minulla onkin, mutta hän on lähettänyt materiaalia itsestään ja kysynkin missä jatko-osassa tai täydennysosassa hänestä olisi tietoja. Otan mielelläni vastaan kaiken avun, jota voitte tarjota.

4 vastausta

Kollega tutki oman kirjastonsa käsikirjastokokoelmassa olevaa Suomen rintamamiehet –teossarjaa, mutta valitettavasti hän ei löytänyt tietoa kummastakaan etsitystä. Useampiakin Kaunisto-nimisiä kyllä löytyi. Kannattaisi ehkä vielä itse henkilökohtaisesti käydä tutkimassa teoksia jos tähän on mahdollisuus. Arkistolaitoksen sivulta voi tilata kantakortin (= jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka), www.arkistolaitos.fi > Tilaa kantakortti

Kommentit (0)
27.09.201611:42
26730
52

Lisävinkki:

Netissä oli vihje, että 3.siltakomppanian toiminnasta olisi jotakin teoksessa Eteläpohjalaisia taistelussa.

Vinkki oli kuitenkin sen verran epämääräinen, että en saanut varmasti selvää, tarkoitettiinko Sampo Ahdon ja Veikko Pirilän teosta Eteläpohjalaisia taisteluissa 2 (1919-1944) vai Raimo Nissisen teosta Eteläpohjalaisia taistelussa Valkeasaaresta Metsäpirttiin. Ellet ole tutustunut näihin, ehkä kannattaa vilkaista molemmat. Voihan olla, että yksikön toimet kuitataan jossain kahdella sanalla, mutta sitten olet ainakin tarkistanut senkin mahdollisuuden. 

Kun omaistesi joukko ja yksikkö on selvitetty, sotapäiväkirjat saattavat tarjota jotain uutta tietoa. Kansallisarkiston nettisivuilla alla mainitusta linkistä.

Kommentit (0)
13.02.201711:38
26730
29

Hyvä kysyjä, ellei asiasi ole tähän mennessä edistynyt mitään kautta, on vielä yksi kivi kääntämättä.

Vanhalla Pääesikunnan kuvakeskuksella oli käsikortisto, tai kaksikin. Niistä saattoi etsiä nimillä, löytyisikö valokuvia ao henkilöistä. Toinen kortisto oli pääasiassa puolustusvoimien palkallisessa palveluksessa olleita käsittävä, toinen oli aihekortisto, jossa oli mainittu joitakin henkilöitäkin, pääasiassa komentajatasoa yms. En tiedä, onko kortistot säilytetty, kun nykyään on kaikkialla hirveä vimma tuhota kaikki vanha tieto sarjassamme "eihän sitä tarvita" tai "kaikkihan on nyt internetissä".

Kuvakeskuksessa oli myös mapitettu tapahtumakuvat vv. 1939-40 ja 1941-44, rintamalohkoittain ja rinnakkaisluetteloin. Sota-aikaisten kuvaajien kuten TK-kuvaajien kirjoittamat selosteet filmirulla- tai lähetyskohtaisesti mainitsivat vaihtelevalla tarkkuudella kuvattujen filmien aiheet. Selosteista saattaisi löytyä tuurilla kyseistä joukkoa koskevia kuvauksia, jotka voisi sitten tsekata mustavalkoisista dioista - mikäli ne ovat jäljellä.

Tai sitten voisi tarkistaa arkistokuvien mallikappaleista, jotka oli laatikoitu aihepiireittäin, aiheesta siltatyöt, tienrakennus tms. kattoterminä ehkä pioneeritoiminta.

Joskus voi olla tuuria, joskus ei. Jossain määrin kuvia, tai niiden digitoituja versioita voi katsella osoitteesta www.sa-kuva.fi

- mutta varautua siihen, että katseluun menee aikaa, sillä digitoinnin tulokset eivät ole asiasanoitettuja sillä tavalla, että niitä oikeasti löytäisi, ellei selaa kaikkea mahdollista läpi.  Sota-aikaisia kuvia hallinnoi käsittääkseni tällä erää Sotamuseo.

Kuvien katseluun on varattava aika arkistonhoitajalta, puh 0299 800 (vaihde, pyydä sotamuseon kuva-arkistoon)

Kommentit (0)
27.09.201611:31
26730
26

Tässä ehkä yksi syy siihen, jos lähetettyjä tietoja ei löydy julkaistuista kirjoista, igsin vastaus 7.4.2010 kysymykseen Etelä-Suomen Kustannus Oy:stä.

http://www.kysy.fi/kysymys/etela-suomen-kustannus-oy-julkaisi-1970-luvul...
 

Kirja-alalla kerrottiin vuosikausia sitten, että sarjan tuottamiseen olisi liittynyt jokin epärehellisyyskin, en tiedä, pitikö paikkansa, vai oliko vain juttua, ja minkä asteisesta asiasta olisi ollut kyse.

Sekaannusta tuotannossa lienee kuitenkin ollut, kun useiden osien kohdalta kirjastotallennuksista puuttuu kustantajan nimi, jopa kustannuspaikkakin.

En pääse nyt olemassa olevien kirjojen äärelle, mutta tein kokeeksi haun googlesta termillä 3.siltakomppania (aukikirjoitettuna).

Löytyi tiedostoja, joissa itse paikalla ollut mainitsi, että 3. Siltakomppania olisi ollut syyskuussa 1941 Syvärin-Aunuksen suunnalla, siltatyöt, tietyöt.

Löytyi myös mahdollisuus klikata auki "Lisää kuvia 3. siltakomppaniasta". Avautui koko joukko lehtien aukeamia ja kuvia - joista tietenkin googlen huomioon ottaen osa on jostain ihan muualta ja muusta asiasta. Ehkäpä kuvien kautta on mahdollista löytää jotakin tietoa etsityistä henkilöistä, ellei K-korttitietoa olisi käytettävissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi