Tiedustelen joulumerkkikodeista.

Tiedustelen joulumerkkikodeista.

Olen syntynyt Helsingissä lokakuussa 1938. Äitini kertoman mukaan minut siirrettiin Naistenklinikalta joulumerkkikotiin joksikin aikaa, koska hänellä oli tuberkoloosi. Olisin kiinnostunut siitä, missä tämä joulumerkkikoti sijaitsi ja kuinka kauan vauvoja siellä oli tapana pitää. Mitään potilastietoja tuskin enää löytyy?? Vastauksesta kiittäen

2 vastausta

Duodecim lehdessä vuonna 2003 julkaistun Kari Teramon artikkelin mukaan,  Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistys perusti vuonna 1936 ensimmäisen joulumerkkikodin Tampereelle Pyynikin harjulle. Laitoksessa oli 25 paikkaa ja henkilökuntaan kuuluivat lääkäri, ylihoitaja, osastonhoitaja ja seitsemän lastenhoitajaa ja lisäksi oli kaksi imettäjää, koska laitokseen tuotiin myös vastasyntyneitä. Kun hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden lasten määrä kasvoi, perustettiin vuonna 1939 Pälkäneelle 20-paikkaneinen alaosasto. Tampereen joulukorttikotiin tuli lapsia kaikkialta Suomesta. Toinen varsinainen joulumerkkikoti perustettiin Ouluun vuonna 1945 ja kolmas vuonna 1954 Kuopioon. Joulukorttikotitoiminta jatkui aina vuoteen 1973 asti. 

Tehy -lehdessä julkaistiin joulukuussa 2014 artikkeli joulumerkkikodeista ja siinä mainitaan, että ainakin Oulun kodissa ollut henkilö oli saanut oman hoitokertomuksensa Filhasta (entinen Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistys).

Oheisista lähteistä löytyy lisää tietoa.

.

 

Kommentit (0)
07.01.201519:50
7641
82

Pirjo Mäki on tehnyt lääketieteen väitöskirjan Joulumerkkikoti lapsien aineistosta.  Kirja on kokonaan luettavissa ja printattavissa netistä osoitteesta:

http://jultika.oulu.fi/Record/isbn951-42-7080-0

Kommentit (0)

Vastauksesi