Tiedetäänkö jo 90% maailman kaikesta tiedosta?

Tiedetäänkö jo 90% maailman kaikesta tiedosta?

Mikä on tänään 2016 tiedeyhteisön käsitys heidän "tietonsa (maailmankaikkeudesta) määrästä"? Tarkoitan sitä, että vuosisatoja sitten keksittiin ja löydettiin jatkuvasti uusia asioita - vaikkapa kun kuumennetusta hiekasta tuli lasia, lasista tehtiin ikkunoita ja kodeissa nähtiin lukea ja opiskella, ja tehtiin mikroskooppeja ja löydettiin bakteerit ja kaukoputki ja löydettiin planeetat jne.. Onko nykykäsityksen mukaan edes suurin osa fysiikan laista yms. jo määritelty, tiettyjä poikkeuksia tietenkin lukuunottamatta, niin että voidaan lähes aina teoreettisesti päätellä että "kyllä voimme keksiä uskomattoman asian X kunhan saamme vaikkapa asian Y rakennettua tarpeeksi halvalla" ..

4 vastausta

Tiede on luonteeltaan jatkuvasti kehittyvää. Ei ole olemassa tilannetta, jossa kaikki maailmankaikkeuden tieto tiedettäisiin. Tieteellistä tosiasiaa ei oikeastaan ole olemassa, sillä tietomme lisääntyy jatkuvasti. Tiedeyhteisössä voidaan puhua teorioista, joita enemmistö tutkijoista pitää todennäköisenä sen hetkisen tietämyksen perusteella. Teorioita koetellaan jatkuvasti niiden oikeellisuuden varmistamiseksi. Toisinaan tapahtuu tieteellisiä läpimurtoja, jotka osoittavat aiemman tieteellisen käsityksen vääräksi joko kokonaan tai osittain. Mikään ei kuitenkaan takaa, että teoria olisi tuolloinkaan todellisuuden mukainen.  

On vaikea arvioida jo saavutetun tiedon määrää. Ensinnäkin "tarpeeksi halpojen asioiden Y mahdollistamien uskomattomien asioiden X" määrä voi olla niin merkittävä, ettei nykytietämys muodosta kaikesta maailmankaikkeuden tiedon määrästä kuin häviävän pienen osan. Hiukkasfysiikan sivustolla Beacons of Discovery todetaan osuvasti, että olemme vasta matkalla kohti tietoa maailmankaikkeudesta. Perustavanlaatuisimmatkin fysiikan lait ovat vielä hämärän peitossa huolimatta kaikesta edistyksestä, jonka ihmiskunta on toistaiseksi saavuttanut. Artikkelissa pohditaan, olemmeko parhaillaan suuren tiedon kynnyksellä vai herättävätkö tulevat läpimurrot hiukkasfysiikassa uusia, entisiäkin perustavanlaatuisempia kysymyksiä. Sivustolle on koottu keskeisimpiä 2000-luvun kysymyksiä, joihin yritetään tälläkin hetkellä löytää vastauksia sekä tietoa tämänhetkisestä tietämyksestämme.  

Kommentit (0)
03.03.201822:37
181
131

Tietämättömän tiedon määrä lisääntyy nopeammin kuin tiedetyn tiedon määrä, ts. mitä enemmän tiedämme sitä enemmän tiedämme että on asioita joita emme tiedäi. Ei ole olemassa maksimaalista tiedon määrää vaan yksi vastattu kysymys herättää uusia kysymyksiä, raja tulee vastaan vasta kun ei ole enää ketään esittämässä kysymystä.

Kommentit (0)
03.05.201615:13
79539
82

Niin, tämäkin herra oli hieman väärässä :)

"Kaikki mitä voidaan keksiä, on jo keksitty." – Charles H. Duell, Yhdysvaltain patenttiviraston pääjohtaja, 1899.

Kommentit (0)
03.05.201615:18
18616
58

Jotta voitaisiin tietää montako prosenttia meillä on jotain jostakin, pitää ensin tietää mikä olisi 100% eli kaikki. Meillä ei ole mitään keinoa saada selville mikä on kaiken tiedon määrä. emme edes tiedä miten tiedon määrä voidaan mitata, kappaletavarana vai miten?

Kommentit (0)

Vastauksesi