Tiedän kyllä, mitä roskaruoka on. Mutta mistä se sana/nimitys tulee?

Tiedän kyllä, mitä roskaruoka on. Mutta mistä se sana/nimitys tulee?

7 vastausta

"Kielitoimiston sanakirja" (Kotus, 2012) määrittelee roskaruoan 'ravintoarvoltaan vähäarvoiseksi ruoaksi'.

Englannin kielessä vastaava termi on 'junk food'.

Lähde:
"Kielitoimiston sanakirja" (Kotus, 2012)

Kommentit (0)
26.10.201608:04
7961
78

Näkemykseni on sama kuin Eero Tuomisen: kääreet ja muu roska tekivät nimen. Tämän selitti minulle henkilökohtaisesti vuosia ennen Wikipediaa eräs amerikkalainen vanhempi tiedemies.

Kommentit (1)
Mutta eikös paperiroska ja kääreet ole amerikanenglannissa trash tai garbage ja junk ta... Mutta eikös paperiroska ja kääreet ole amerikanenglannissa trash tai garbage ja junk tarkoita yleensä huonokuntoista tavaraa tai "kappaletavararomua" esim junk yard. Ei oikein kuulosta tutulta että Jenkki kutsuisi paperiroskaa junkiksi, luulisi että jos termi tulisi käärepapereista, se olisi trash food. Tässä yksi alkuperäväite termille: http://www.historyoffastfood.com/fast-food-history/junk-food-history-and-facts/ (linkki ei tietenkään tästä kommentista toimi eikä tämä sivusto anna edes kopioida sitä, mutta googlatkaa Michael F. Jacobson)
26.10.2016 10:14 Köpi K 79595
31.03.201616:01
18634
45

Vastaaja sitten vastasi siihen minkä kysyjä jo tiesi, mutta jätti varsinaisen kysymyksen väliin.

Kyse on selvästi käännöslainasta, eli sana tulee englannin kielestä. Junk on käännetty roskaksi. Aikoinaan samalla periaatteella muodostettiin "roskapankki", mutta sitten englanniksi ei puhuttukaan roskalainoista vaan ne olivat "toxic assets", joten roskapankkia ei nyt olekaan helppo kääntää takaisin enkuksi.

Kommentit (0)
25.02.201723:53
7961
42

Kommetoin vielä vastaustani, että kääreet ja muu sälä tekivät termin roskaruoka. Kieli on monimutkainen asia. Native speaker tietää koko elämänsä kautta esim. sen, että trash food liittyy käärepapereihin yms. Paha selittää amerikkalaiselle vaikka mitä on kalsarikänni. Liki jokainen suomalainen tavoittaa asian ulottuvuudet heti. Ei selitetä amerikkalaisille heidän kieltään, jooko...

Kommentit (0)
26.10.201607:33
1983
36

Valitettavasti en enää muista lähdettä, mahdollisesti radio-ohjelma "Mistä sanat tulevat", mutta alkujaan englanninkielisen ilmaisun perustana on pikaruokakioskien ympärille levinneet kääreet ym. roska.

Kommentit (0)
31.03.201618:13
21401
33

wikipeedian, tuon aikamme raamatun mukaan termi junk food on peräisin 40-50-luvun vaihteesta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Junk_food

Kommentit (0)
26.02.201708:46
21401
28

Eetu sotkeutui omiin sukkiinsa. Ensinnäkin: jos termi olisi trash food, tätä keskustelua ei olisi tarvinnut käydä, koska trash on sitä kääreroskaa ja junk (arvotonta) romua. Toiseksikin: sanoisin, että noin puolet suomalaisista, joukossa oman lapseni kaikki isovanhemmat, eivät ymmärrä, mitä kalsarikännit tarkoittavat ja noista neljästä esimerkkitapauksesta kolme on sellaisia, joille en yrittäisi edes selittää; sen sijaan amerikkalainen opiskelija tyyliin "Rillit huurussa" hoksannee asian välittömästi. Elämme maailmassa, jossa yhteiskuntaluokka, koulutus ja harrastukset yhdistävät - ja erottavat - ihmisiä vähintään yhtä paljon kuin kansallisuus. Kulttuuritausta voi olla sitäkin, että minun on helpompi kommunikoida kiinalaisen kollegan kuin kotimaisen kalsarikännääjän kanssa. Kolmanneksikin: se, mitä natiivipuhuja kenties ymmärtää ei mitenkään selitä sitä, mistä jokin termi on peräisin, ja sitähän tässä kysyttiin, eikä kiistattoman oikeaa vastausta ole löytynyt! Neljänneksikin: arvelisin, että amerikkalaiset ovat yhtä huonosti perillä omien idiomiensa alkuperästä ja jopa tarkoituksesta kuin kaikki muut omiensa. Vaikka suomalainen natiivipuhuja ymmärtäisikin, mitä sanonta "sopii kuin nappi silmään" tarkoittaa, ei sen alkuperä tunnu olevan tiedossa, saati sitten, jos ei ymmärrä. Englannin puhujat kysyvät omilla keskustelupalstoillaan, mitä sillä hevosen suulla on sen totuuden kanssa tekemistä, häh? Jollekin suurkaupungin slummin natiiville pitää ensin selittää, mikä on hevonen.

http://www.kysy.fi/kysymys/miten-suomalainen-sanonta-sopii-kuin-nappi-si...

Kommentit (0)

Vastauksesi