Tiedän että trustivapaa bensiini oli teboilin nimi.

Tiedän että trustivapaa bensiini oli teboilin nimi.

Tiedän että trustivapaa bensiini oli teboilin nimi. Haluaisin tietää mitä tarkalleen tarkoittaa trustivapaa. Ei löydy googlesta, wikipediasta eikä käännössanakirjoista.

2 vastausta
29.07.201415:44
18614
112

Historiaan siirtyneiden käsitteiden sanastoa löytää todennäköisemmin vanhanaikaisista painetuista kirjoista kuin moderneista sähköisistä lähteistä.

Trustivapaa on omana hakusananaan 1900-luvun alkupuolen sanaston aarreaitassa, Nykysuomen sanakirjassa (NS), joka on yhä monen kirjaston hyllyssä asiakkaiden ulottuvilla eikä vain varaston puolella.

NS, osa V, julkaistu alun perin vuonna 1959, sisältyy muuttamattomien uusintapainosten (1962 - 2002) niteeseen 3: 

* trustivapaa, paremmin: trustiton, trustiutumaton
* trustiton = trustiin kuulumaton. Esim. trustittomia (= trustittoman yhtiön valmistamia) tulitikkuja
* trusti = useita liikeyrityksiä käsittävä taloudellinen yhtymä, jossa yksityiset yritykset ovat täydellisesti sulautuneet yhteen tai - - taloudellisesti muodostavat kokonaisuuden ja ovat yhteisen johdon alaiset.
Esim. Trustit ovat vallanneet useilla aloilla monopoliaseman. Yhdyssanoja: teräs-, tulitikku-, öljytrusti.

- -

Englanninkielisen selityksen löytää esim. ilmaisesta arvovaltaisen julkaisijan verkkosanakirjasta:

TRUST (business) a group of companies that work together illegally to reduce Competition, control prices, etc.

 

 

Kommentit (0)
29.12.200920:59
29115
73

Kirjastoissa sähköisenä käytössä oleva ”Kielitoimiston sanakirja” kertoo, että sanan ”trusti” merkitys on ’monopolin luonteinen pienehkön ryhmän valvonnassa oleva saman alan yritysten yhteenliittymä’. Pitämällä käytännöllisesti alan monopolia hallussaan trusti saattaa kontrolloida hintoja ja estää kilpailun. Öljyalalla yhdysvaltalainen Standard Oil oli yksi tunnetuimmista trusteista, joka 1900-luvun alussa lopulta pilkottiin oikeuden päätöksellä. Aiheesta löytyy lisää tietoa Wikipedian artikkeleista osoitteista http://fi.wikipedia.org/wiki/John_D._Rockefeller ja http://fi.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil.

”Trustivapaa” tarkoittanee yksinkertaisesti, ettei yritys kuulu mihinkään trustiin tai ettei sen valmistamalla tuotteella ole mitään tekemistä trustien kanssa.

Kommentit (0)

Vastauksesi