Tiedän, että Jukola oli seitsemän veljeksen synnyinkoti, mutta oliko se myös...

Tiedän, että Jukola oli seitsemän veljeksen synnyinkoti, mutta oliko se myös...

3 vastausta

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensimmäinen luku alkaa näin: ”Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjaisella rinteellä, liki Toukolan kylää.” Luvun seuraavassa kappaleessa luetellaan veljesten nimet, ilman erillistä mainintaa sukunimestä.

Suomalaisten sukunimien historiasta tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että ajanjakso, jota Seitsemän veljestä kuvaa ja jolloin se on kirjoitettu (1800-luvun loppupuoli) talonnimeä pidettiin yleensä ns. lisänimenä. Voidaan siis olettaa, että Jukola oli myös kertomuksen seitsemän veljeksen sukunimi.

Lähdeteoksen mukaan suomalaisten sukunimien kehitys voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen. Alun perin ihmisillä on ollut vain yksilönnimi, jonka rinnalla on alkanut esiintyä lisänimiä, esim. Ahti Saarelainen ja Maunu Ladonlukko tai sotilasnimi,talonnimi tms. Ajan mittaan vakiintui tapa kirjata asiakirjoihin henkilölle kaksi nimeä, etunimi ja lisänimi. Lopulta lisänimet ovat muuttuneet periytyviksi sukunimiksi.

Pakanuuden aikana suomalaisilla oli vain yksi nimi, jota käytettiin myös talosta. Kun ihmiset saivat kristillisessä kasteessa uudet nimet, ristimänimet, jäivät entiset yksilönnimet talon- ja sukunimiksi. Sukunimi tuli pakolliseksi Suomessa 1920-luvulla.

Jukola on muunnos vuosisatoja suosituimpiin kuuluneesta ristimänimestä Johannes.

Lähdeteokset: Kivi, Seitsemän veljestä:kertomus. Otava 2000.
Mikkonen, Sukunimet.Otava 2000.

Kommentit (0)
13.01.201517:38
1097
79

Muistakaamme kuitenkin, että Seitsemän veljestä on mielikuvitusromaani.

Kommentit (0)
13.01.201516:09
14537
44

Seitsemässä veljeksessä mainitaan mm. Juhani Juhaninpoika Jukola ja Eero Juhaninpoika Vuohenkalma. Vuohenkalman torpan sai Eero asuttavakseen ja siitä tuli hänelle sukunimi.

Kommentit (0)

Vastauksesi