Tiainen, Karhu, Susi, Harakka ja Hirvi...jne

Tiainen, Karhu, Susi, Harakka ja Hirvi...jne

Minkähän takia meillä Suomessa on paljon noita mukavia eläin-sukunimiä? Entäpä onko niitä mitenkä paljon muualla mualimassa?
Entäpä luonto- etunimet: Suvi-Tuuli, Lilja, Kielo, Meri, Ulpukka ,Lumi, Vilja...

5 vastausta
13.06.201812:28
3869
44

Eiköhän noita ole aika paljon kaikissa maissa ja eihän se oikeastaan ole ihmekään, että halutaan käyttää nimiä, joilla on jokin merkitys.

 

Kommentit (0)
13.06.201813:59
19274
39

Juuri näin. Erona tietysti alueellisesti katsoen on se, että eri puolilla Suomea on ollut eri tyyppisiä sukunimiä. Lännessä ne ovat usein talon nimiä ja siksi la-loppuisia. Vanhoissa nimissä Itä-Suomessa taas oli runsaammin luontoon liittyviä nimiä, ja ihmisille annettiin liikanimiä, joista sitten saattoi tulla sukunimiä. Olihan Tuntemattomassa sotilaassakin Rokka ja Susi, tavallisen oloisia karjalaisnimiä - Suen Tassu...Tai ennen vanhaan itäisiä, jopa karjalaisia nimiä olivat mm. Sikiö ja Naulapää, jotka olivat ennen sotia läntisellä alueella harvinaisia.

Sukunimet tulivat Suomessa pakollisiksi aika myöhään, vasta 1920, vaikka sukunimiä oli toki olemassa jo ennen sitä. Pitkään elettiin Antinpoika- yms jatkeilla - itäisellä alueella saattoi tavata naisen nimeltä Korhotar. Sotien jälkeisissä ja myöhemmissä maaltapakomuutoissa nimikannat menivat ihan sekaisin, ja mitä tahansa voi olla missä vain.

Etunimet olivat aluksi usein uskonnollisia, pyhimysten nimiä tai niistä johdettuja. Useimmista tiesi heti, oliko kyseessä naisen vai miehen nimi.

Nykyisestä sukupuolineutraalista nimikannasta voidaan olla monta mieltä.

Itse vierastan ainakin tapaa, joka kuuluu Yhdysvalloissa kasvavan: sukunimen kaltaiset tai muuten erikoiset etunimet. Olen arvellut, että meillä lisääntynyt mielikuvituksellisten nimien antaminen lapselle olisi sieltä johtuva muoti, mutta saatan olla aivan väärässä. Nimillä voi olla merkitys, jonka tietävät vain vanhemmat, jos hekään. Voisi luulla, että lasten kiusaaminen nimien perusteella lisääntyisi, kun seuraa, millaisia etunimiä meilläkin nykyään on noussut suosioon. Toki tilastollisesti ajatellen jenkeissäkin kuuluu Jacob ja Sofia olevan listojen kärjessä.

Meillä takavuosina kastettujen luetteloihin ilmaantuneitten Brooken ja Ridgen rinnalle on onneksi nykyään tullut juuri noita Viljoja ja Valoja jne.

Nimihistoriasta kiinnostuneille löytyy tietoa vaikkapa teoksesta Suuri suomalainen nimikirja.

Kommentit (0)
14.06.201816:43
891
38

Puhumaan opetteleva lapsi on voinut vaikuttaa nimen syntyyn. Kun itäsuomalaisessa kodissa oli käynyt joku Boris tai Tihon, lapsi saattoi muistella häntä variksena tai tiaisena. Lapsen sanavarastossahan eläimet ovat aika hyvin mukana. Vanhemmat saattoivat huumorimielessä omaksua saman tavan ja levittää sitä. Koko Suomessa sotilasnimi Kvick samanlaisesta syystä helposti muuttui Kuikaksi.

Kommentit (1)
Ei karjalaisia sukunimiä voi sillä selittää. Karjalan puolessa on vanhastaan käytetty... Ei karjalaisia sukunimiä voi sillä selittää. Karjalan puolessa on vanhastaan käytetty sukunimiä paljon kauemmin kuin länsi-Suomessa, ja monet karjalaisista sukujen nimistä ovat olleet eläinten nimiä. On niitä muitakin, on karvalaukkuja yms. mutta paljon myös eläinnimiä. Ne vaikuttavat sukunimiltä jotka olivat käytössä jos ennen kristinuskoa. Voihan olla että suomalaisillakin on ollut sukunimiä ennen kristinuskoon kääntymistä, ja ne ovat kadonneet jostain syystä, mutta sitä on mahdoton tietää, kun kyse on esihistoriallisesta ajasta.
14.6.2018 16:59 Telttu Ella 12177
14.06.201800:25
1985
33

Kiitos Lahja vastauksestasi! Ja nimenomaan sinun vastauksestasi.

 Kesää! Toivoo Kylymäluoma

Kommentit (1)
Kiitos itsellesi! Hyvää kesää myös Kylymäluoman maille. :-)
14.6.2018 20:16 Lahja Kotka 19274
14.06.201808:01
12177
25

Lahja Kotkan vastaus kattaa hyvin sukunimet, mutta etunimistä voisi vielä lisätä, että pohjoismainen käytäntö on harvinaisuus. Muualla maailmalla nimien valintaa ei säännellä niin tiukasti kuin luterilaisissa maissa. Tästä enemmän aiemmassa vastauksessa: http://www.kysy.fi/kysymys/onko-urbaani-legenda-totta-etta-suomessa-ei-s...

Suomi poikkeaa muista Pohjoismaista siinä, että vaikka nimilaki kieltää antamasta loukkaavia tai noloja nimiä ja sekottamasta sukupuolia, niin nimien valinta on silti paljon vapaampaa. Tämä johtunee siitä, että Venäjän vallan alla suomalaiset alkoivat muuttaa ensin sukunimiään suomalaisiksi, ja sitten valita lapsille myös etunimet suomalaisittain. Ruotsin vallan allahan meillä oli kirkonkirjoissa paljon ruotsalaistuneita nimiä, vaikka kotona perhepiirissä käytettiin suomalaisia nimimuotoja. Itsenäistymisen jälkeen tämä trendi vielä vahvistui joksikin aikaa, mutta taisi mennä ohi joskus sotien jälkeen.

Kommentit (0)

Vastauksesi