TET:n palkkatuettujen hygieniapassivaatimuksesta julki-soteyksiköissä?

TET:n palkkatuettujen hygieniapassivaatimuksesta julki-soteyksiköissä?

Vaaditaanko palkkatuetuilta julki-soteyksiköissä hygieniapassi ja ellei, miksi ei, kuten ei-hoivatyössä, sellaisessa, joka edellyttäisi vähintään hoiva-avustajan tai lähihoitajan tai vastaavaa koulutusta Suomessa. Miten kauan hygieniapassi on voimassa? Missä hygieniapassin voi suoritaa ja miten paljon suoritus maksaa? Maksaako TET hygieniapassin suorittamisen palkkatuetuilleen ennen palkkatukijakson alkamista tai sen jälkeen, kuten sijoituspaikkana julki-sote, kuten vanhainkoti?

Vastaus

Hygieniapassi vaaditaan lain mukaan niiltä, jotka työssään käsittelevät helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja jotka työskentelevät elintarvikehuoneistossa (esimerkiksi kahvilat, ravintolat, suurkeittiöt tai elintarvikemyymälät ja elintarvikkeita valmistavat tehtaat. Elintarvikepassi vaaditaan kaikilta ehdot täyttäviä töitä tekeviltä työsuhteen laadusta riippumatta. Vaatimukset ovat palkatuetuilla työntekijöillä samat kuin muillakin. Vaatimuksiin ei vaikuta myöskään se, onko kyseessä julkishallinto vai yksityinen työnantaja. 

Hygieniapassia ei vaadita niiltä, joiden opiskeluihin liittyy riittävästi asiaan liittyvää tietoja. Käytännössä siis elintarvikealan tutkintoja suorittaneiden ei yleensä tarvitse suorittaa hygieniapassia. Nykysäädösten mukaan hygieniapassi on voimassa toistaiseksi. Se vanhenee ainoastaan, jos lainsäädäntö muuttuu ja passin suorittajilta vaaditaan eri asioita kuin nykyisin. 

Ruokavirasto ylläpitää listaa hyväksymistään testaajista. Heihin voi ottaa yhteyttä ja kysellä testeistä.  Hygieniapassin suorittaminen maksaa noin 40 €.  Hinnat voivat vähän vaihdella testaajan mukaan. Jotkut työnantajat kustantavat hygieniapassin. Asiaa kannattaa tiedustella työnantajalta. Avoimia testejä järjestävät monet koulutusyksiköt. Vastauksen linkkinä myös testimahdollisuuksia. 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi