Tervehdys!Pesukone aiheuttaa päänvaivaa ja toivoisin että kaikkitietävä...

Tervehdys!Pesukone aiheuttaa päänvaivaa ja toivoisin että kaikkitietävä...

Tervehdys!
Pesukone aiheuttaa päänvaivaa ja toivoisin että kaikkitietävä palvelunne osaisi auttaa. Masiinani pesuainelokero on alkanut iloisesti kukkia mitälie sieni-homekasvustoa ja pyykit tulevat ihanan levänhajuisina ulos. Onko markkinoilla olemassa jotakin puhistusainetta, jonka voisi pyöräyttää ohjelmassa läpi (vrs. vedenkeittimien yms. puhdistusaineet), tai onko olemassa muita kotikonsteja (vrs. vanhan kansan ruokasooda-kikat)?

Kiitos jo etukäteen anterovipusille!

Vastaus

Selvittäessämme vastausta haisevan pyykkikoneen arvoitukseen, tuli hyvin nopeasti selväksi että et ole ongelmasi kanssa lainkaan yksin. Meiltä on kysytty samankaltaisia kysymyksiä monen monituista kertaa.

Ratkaisuja ongelmaan löytyi useita. Samoin syitä siihen miksi pyykki haisee. olen kerännyt tähän vastaukseen joitain niistä.:

Omasta iGS-arkistostamme löysimme seuraavanlaisen vastauksen:

Niksikirjat ja kodinhoito-oppaat pitävät parhaina ja halvimpina hajunpoistokeinoina ruokasoodaa ja etikkaa. Ruokasoodaa voit ripotella haisevan kohdan päälle, odota muutama minuutti, huuhtele ja pese. Käsittely on hyvä ennenkaikkea tuoreille hajujäljille, kuten oksennukselle. Pinttyneeseen hienhajuun etikka lieneen tehokkaampi. Noin 10% etikkaliuoksessa liottamalla tai etikkaa pesukoneeseen laittamalla pääsee eroon melkoisen voimakkaistakin hajuista. Sama keino pätee esimerkiksi haisevan jääkaapin tai mikroaaltouunin puhdistamiseen.

Marttaliiton sivulla (martat.fi) kerrotaan että pyykki ja pesukone haisee, koska Pyykinpesutottumuksemme ovat muuttuneet. Pesemme suurimman osan pyykistämme matalissa lämpötiloissa. Myös pesuaineet ovat muuttuneet ympäristöä vähemmän kuormittaviksi. Nämä tekijät voivat aiheuttaa sen, että pyykkikoneeseen tulee tunkkainen haju.

Mutta ei hätää, apu löytyy marttojen mukaan kuitenkin helposti. Tässä muutamia vinkkejä:
Pese tyhjällä koneella 90 asteen (esipesuton) pesuohjelma normaalin pesuaineen kanssa vähintään kerran pari vuodessa.
Voit käyttää myös apteekista saatavaa sitruunahappoa. Laita sitä pesuainelokeroon 100g. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelma. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu pyykinpesuaineen kanssa.

Sitruunahappoa suositellaan myös internetin keskustelupalstalla. Nimimerkki ”Helppoa on” kirjoittaa seuraavasti:
"Sitruunahappoa noin 200 g pesurumpuun ja kuumin pesuohjelma päälle. Tämän jälkeen noin desi kloriittia ja vesitermostaatti käännetään kaikkein kylmimpään asentoon. Lyhyt pesuohjelma ja käyntiin. Tämän jälkeen jätä luukku auki ja anna haihtua mahdollisten kloriittihöyryjen muutaman tunnin ajan. Sitruunahappoa saa jauheena apteekista (hinta pari kolme euroa) ja hajustamatonta kloriittiahan saa lähes joka kaupasta. Pesuaineen zeoliitti sakkautuu tahnaksi, joka ei enää liukene pelkkään veteen. Sitruunahappo liuottaa sakkautuneen zeoliitin. Kloriitti taas tappaa ne hajua tuottavat mikrokasvustot."

Palataanpa marttojen ohjeisiin:
Puhdista silloin tällöin myös koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus esim. astianpesuharjalla ja puhdistusaineella ja vedellä. Kuivaa hyvin. Pese tämän jälkeen kone vielä tyhjänä.
Pidä pesu- ja huuhteluainelokerot puhtaina ja pyyhi pois pesuaineroiskeet. Pyyhi välillä myös kone päältä sekä lasiluukku.
Tarkista ja puhdista koneen nukkasihti ja/tai poistoputki säännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti. Kaikissa koneissa ei ole erillistä nukkasihtiä.
Jätä pyykinpesun loputtua koneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat.

Lopuksi vinkki iGS-arkistosta liittyen pyykin kuivaamiseen:
Vaatteiden pahan hajun syy ei välttämättä olekaan pesukoneessa vaan tunkkaisuus saattaa syntyä kuivaustilanteessa. Jos kuivatat pyykin sellaisessa tilassa jossa ei ole tarpeeksi tehokasta ilmastointia pyykki kuivuu hitaasti ja imee itseensä entisen märkyyden lisäksi lisää kosteutta. Kosteuden poistamiseksi kuivaustilasta tarvitaan riittävää ilmanvaihtoa, joka poistaa syntyvän vesihöyryn ennen kuin se ehtii levitä koko tilaan. Ilmanvaihto ei ole riittävä, jos suihkun aikana peilin pinnalle muodostuva huuru ei poistu lyhyen ajan kuluessa.

Lähteet:
http://www.martat.fi
http://www.suomi24.fi
http://igs.kirjastot.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi