Tervehdys!Miksi erityisesti auringonpimennyksen aikaan varoitetaan katsomasta...

Tervehdys!Miksi erityisesti auringonpimennyksen aikaan varoitetaan katsomasta...

Tervehdys!
Miksi erityisesti auringonpimennyksen aikaan varoitetaan katsomasta paljain silmin kyseistä ilmiötä?
Onhan päivittäinen auringon valo useimpina kesinä tuttu ilmiö, ilman varoittelua.

Vastaus

Auringon säteily on auringonnousua ja -laskua lukuunottamatta niin voimakasta, että suoraan aurinkoon katsominen on vaarallista silmille. Silmän sulkeutumisrefleksi estääkin normaalisti suoraan aurinkoon katsomisen. Aurinkoa voidaan katsoa turvallisesti paljain silmin vain täydellisen auringonpimennyksen aikana, jolloin kuun varjo peittää auringon kokonaan.

Osittaista auringonpimennystä ei saa katsella suojaamatta silmiä asianmukaisesti. Haitallisinta on näkyvä säteily eli ns. sininen valo, joka voi hetkessä aiheuttaa verkkokalvoon palautumattomia vaurioita. Myös auringosta jatkuvasti tuleva liiallinen infrapuna- eli lämpösäteily polttaa pysyvästi verkkokalvon aistinsolut. Koska verkkokalvossa ei ole kipua aistivia hermopäätteitä, liiallinenkaan säteilylle altistuminen ei aiheuta varoittavaa kivun tunnetta.

Auringonpimennystä voidaan katsella, jos silmät suojataan oikein. Suojaimen on vaimennettava sekä kirkasta näkyvää valoa että näkymättömiä säteitä. Tavalliset, tummatkaan aurinkolasit eivät ole tarpeeksi tehokkaita auringonpimennyksen katseluun, koska ne läpäisevät liikaa valoa ja lämpösäteilyä. Turvallisia ja halpoja suojia ovat rautakaupoista ja suojainvälineliikkeistä saatavat hitsaajan lasit, joiden tummuusaste on vähintään 14. Vaarallisia sen sijaan ovat esim. noettu lasi ja värifilmi, koska ne läpäisevät liikaa infrapunasäteilyä. Erityisen vaarallista on katsoa pimennystä kiikarilla.
http://pre20031103.stm.fi/suomi/tiedote/tied99/haotiedote335.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi