Tervehdys Te viisaat tietäjät! Puhutaan paljon suvun vanhimmasta. Esim.

Tervehdys Te viisaat tietäjät! Puhutaan paljon suvun vanhimmasta. Esim.

Tervehdys Te viisaat tietäjät!

Puhutaan paljon suvun vanhimmasta. Esim. kuolinilmoituksissa ilmoitetaan suvun vanhimman kuolleen.
Millä perusteella tämä suvun vanhin määritellään? Enkä tarkoita ikää.Sukupuu kun voi olla kovinkin oksainen... Eli missä menee suvun raja?

Vastaus

Meillä kaikilla on oma käsitys sanojen merkityksistä. On toki sanoja, joista olemme aika yksimielisiä, mutta sitten on myös sellaisia joissa vaihtelua on runsaastikin. Ajan myötä merkitys saattaa muuttua, niin että vanhemmilla ja nuoremmilla on hyvinkin poikkeavat käsitykset.

Suku on aikaisemmin ollut Suomessakin se yksikkö, jolla ihminen on identifioitu. Suvulla on ajateltu olevan vähintään kansaisä (harvemmin -äiti), ja se on luonut yhteenkuuluvuutta. Tätä on tukenut yhteiset taloudelliset edut. Nykyisin meillä ihmiset kokevat yhteenkuuluvuutta ihan muilla perusteilla, on peruste sitten saman musiikin kuuntelu, urheiluseuran kannatus, poliittinen ryhmä tai yhteinen harrastus. Perhe on pienempi yksikkö kuin suku, ja perhettäkin rajataan niin ettei siihen aina mahdu edes kolmea sukupolvea.

Jos nyt palaan kysymykseen suvun vanhimmasta, siksi voi nimetä vaikkapa sellaisen, jolla ei ole eläviä vanhempia tai vanhempia sisaruksia. Tai vaikka sisaruksia olisikin, mutta näitä ei haluta laskea juuri tämän sukuhaaran jäseniksi. Tässäkin vaikuttaa sukunimikäytäntö: aiemmin oli pääsääntö, että nainen luopui sukunimestään naimisiin mennessään.

Siispä lyhyesti: jokainen voi määritellä suvunvanhimman itse.

Kommentit (0)

Vastauksesi