Tervehdys! Ostin jokin aika sitten kelsiturkin, johon läikähti vähän...

Tervehdys! Ostin jokin aika sitten kelsiturkin, johon läikähti vähän...

Tervehdys! Ostin jokin aika sitten kelsiturkin, johon läikähti vähän punaviiniä. Onkohan mokkapinnasta mitenkään mahdollista poistaa tuota tahraa?

Vastaus

Heipä hei!

Punaviinitahrojen poistaminen on tunnetusti hankalaa, eikä asiaa helpota se, että kyse on mokkanahkaan syntyneestä tahrasta. Jotta takin kunto ei puhdistusyrityksistä huononisi entisestään, olisi varminta jättää tehtävä nahan puhdistamiseen erikoistuneen pesulan hoidettavaksi.

Kotikonsteja tietysti on olemassa, mutta suosittelen, että jos turvaudut niihin, kokeilet niitä ensin johonkin sellaiseen nahan kohtaan, joka ei ole näkyvillä. Ohessa yksi iGS-kysymys ja -vastaus, joissa käsitellään mokkanahan puhdistamista:

"(15.05.2007) Miten pesen vaalean, etenkin helmasta, hihansuista ja kauluksesta likaantuneen mokka(haljas)nahkaisen takin? Kemiallinen on turhan kallis, jo kerran kokeiltu, tulos ei ollut hinnan väärti. Pesisin mieluusti reippaasti koneessa, mutta mikä lämpö ja etenkin mikä pesuaine? Voiko Marseilles-saippuaa jotenkin annostella koneeseen?
Tiedustelin asiaa Marttaliitosta, kehittämispäällikkö Teija Jerkulta. Hänen mukaansa mokan peseminen kotioloissa voi olla hankalaa. Pesukoneessa mokkatuote voi helposti mennä pilalle, tulla kovaksi, haalistua tms. Jos nahkavaate tarvitsee perusteellista puhdistusta, se kannattaa viedä nahan puhdistukseen erikoistuneeseen pesulaan. On hyvä muistaa, että pesulakaan ei välttämättä saa likaa ja tahroja pois. Teija Jerkku ei siis suosittele pesemistä kotikoneessa eikä hän laittaisi Marseillesaippuaakaan pesukoneeseen.

Mokkanahkaa voi yrittää puhdistaa myös seuraavin kotikonstein:
* Kokeile mokkaspraytä; lue käyttöohjeet huolella läpi. Kokeile ainetta ensin huomaamattomaan paikkaan, ettei se liota väriä tai jätä rengasta. Hankaa kosteaksi sumutettua tahrakohtaa varovasti esim. valkoisella kankaalla tai talouspaperilla.
* Painele tahraa kostealla vaahtomuovisienellä tai kankaalla. Myös marseillesaippualla voit varovasti pyyhkiä. Anna pinnan kuivua ja harjaa pintanukka auki.
* Hankaa mokkakumilla tahroja.
* Kokeile rasvatahraan perunajauhoa. Harjaa mokkapinta auki, sirottele päälle perunajauhoa. Laita talouspaperi ja paino päälle; anna olla joitakin tunteja. Lopuksi harjaa tahra-alue puhtaaksi.

http://www.martat.fi/neuvonta/kodinhoito/"

Vanha aine punaviinitahrojen tahrojen poistoon on valkoviini. Muitakin keinoja löytyy, mutta mitä sitten kokeiletkin, riskinä on aina se, että tilanne vain pahenee:
http://www.google.com/search?q=punaviinitahra&rls=com.microsoft:fi&ie=UT...

Sinuna minä suosiolla antaisin puhdistustehtävän ammattilaiselle.

Kommentit (0)

Vastauksesi