Tervehdys! Olen yrittänyt etsiä tietoa siitä milloin rusinat ovat tulleet...

Tervehdys! Olen yrittänyt etsiä tietoa siitä milloin rusinat ovat tulleet...

Tervehdys! Olen yrittänyt etsiä tietoa siitä milloin rusinat ovat tulleet Suomeen. Jossain aikasemmassa tämän palstan vastauksessa puhuttiin, että v. 1642 Raamatussa mainitaan rusinat. Onko jo silloin rusinat olleet "yleistä kauppatavaraa" vai herrojen herkkua? Entä, onko rusinat kuuluneet aina maksalaatikkoon?

Vastaus

Rusinoita viljelivät jo muinaiset foinikialaiset ja armenialaiset. He alkoivat käydä kauppaa kreikkalaisten ja roomalaisten kanssa, jota puolestaan ostivat suuria määriä rusinoita. Suosion kasvaessa rusinoista tuli yhä arvokkaampia. Roomassa sai ostettua orjan kolmella rusinaruukulla ja lääkärit uskoivat rusinoden parantavan lähes kaikki sairaudet. Vielä tähän aikaan rusinoita ei kuitenkaan vielä viety Eurooppaan, sillä niiden laatu olisi kärsinyt liian pitkästä matkasta.

1000-luvulla ristiretkiltä palanneet sotilaat toivat rusinoita mukanaan, mikä sai aikaan valtavan kysynnän. Parantuneet kuljetusolosuhteet mahdollistivat rusinoiden viennin nyt myös Pohjois-Eurooppaan. 1300-luvun puoliväliin mennessä rusinoista oli tullut tärkeä osa englantilaista ruokakulttuuria. Rusinat olivat kuitenkin erittäin kalliita esimerkiksi Englannissa 1300-luvun lopulla.

1500-luvulle tultaessa rusinat olivat jo osa eurooppalaista ruokakulttuuria. Rusina on tullut Suomeen Ruotsin ja Ranskan kautta ja sana mainitaan siis ensimmäisen kerran suomenkielisissä teksteissä jo vuonna 1637.

1800-luvun jälipuoliskolla rusinat tulivat Suomessa maaseutukauppoihin asti, jolloin ne olivat myös tavallisen maalaiskansan ulottuvilla.

Laatikkoruuat kuuluvat alunperin läntisen Suomen ruokaperinteeseen ja maksalaatikkokin on levinnyt hämäläisestä pitopöydästä muualle Suomeen 1920- ja 1930-luvuilla. Hämeessä laatikkoa on valmistettu ilmeisesti jo 1800-luvun lopulla. Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa maksalaatikkoa valmistettiin jo ainakin 1920-30 -luvuilla ja rusinoiden sijasta saatettiin käyttää kuivattuja karviaismarjoja.

Siihen ovatko rusinat ja maksalaatikko aina kuuluneet yhteen, ei löytynyt suoraa vastausta. Rusinat ja laatikot kuitenkin molemmat yleistyivät samoihin aikoihin. Voisi sanoa rusinallisen version olevan se perinteisempi.

Ruokaperinteestä kiinnostuneille toimitus suosittelee luettavaksi erityisesti Merja Sillanpään teosta Happamasta makeaan : suomalaisen ruoka- ja tapakulttuurin kehitys (Vantaa 1999)

Lähteet:
Sillanpää, Merja
Happamasta makeaan : suomalaisen ruoka- ja tapakulttuurin kehitys (Vantaa 1999) s.46
Makkonen, Rauha: Ruotsit ruuvvalla : pohjoiskarjalaista ruokaperinnettä (Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö 1988) s.91
Yhdeksän pientä kotia: arjen historiaa Työväenasuntomuseossa (Helsingin kaupunginmuseo 2009)

Turun Sanomat 24.12.2005
Taloussanomat 14.9.2005

http://www.saunalahti.fi/hirvela/historismi_sivut/ruokaperinne.html
http://www.raisins.org/history.html
http://www.foodreference.com/html/fraisins.html
http://www.calraisins.org/about/the-raisin-industry/history

Kommentit (0)

Vastauksesi