Terve taas,tällä hetkellä haluttaisi tietää seuraavista seikoista:Mitkä olivat...

Terve taas,tällä hetkellä haluttaisi tietää seuraavista seikoista:Mitkä olivat...

Terve taas,
tällä hetkellä haluttaisi tietää seuraavista seikoista:
Mitkä olivat suosituimpia musiikkikappaleita vuonna 1949?
Millon tuli radiosta Markus-sedän lastentunti?
Mikä summa oli sopiva antaa vuonna 1949 keskenkasvuiselle pojalle, paljonko sillä rahalla sai karamelliä kaupasta?
Jos näihin kysymyksiin löytyisi vastaus, niin hienoa!

t. Maarit M.

Vastaus

Vuonna 1949 ei vielä järjestelmällisesti koottu tilastoja äänilevyjen myynnistä.

Vesa Kurkelan arvion mukaan kansan parissa vuonna 1949 suurimpia hittejä olivat Reino Helismaan ja Toivo Kärjen "Suutarin tyttären pihalla" ja Elvi Sinervon ja Kauko Käyhkön "Pieni Liisa parka". Kumpaakiin pidettiin Yleisradiossa sukupuolisiveellisesti epäilyttävinä eikä niitä soitettu, vaikka jälkimmäinen oli saanut ensiesityksensä radiokuunnelmassa. Kansa tunnetusti kuiskutteli, että "suutarin tyttärellä" olisi viitattu presidentinrouva Alli Paasikiveen, jonka isä oli ollut jalkinealan yrittäjä.

Yleisradio noudatteli tuohon aikaan muutenkin tiukasti kansanvalistuksellista linjaa eikä juurikaan suosinut populaarimusiikkia. Kansanomaisin YLE:n musiikkitarjonta oli vanhempaa salonkityyliä ja samaan tyyliin sovitettua kansanmusiikkia, ei varsinaista iskelmää. Pisimmälle kansan musiikkimakuun YLE mukautui lähinnä Lauantain toivotuissa ja myöhäisillan Lauantaitansseissa. Viikoittaisesta noin 140 tunnin ohjelma-ajasta iskelmää ja modernia tanssimusiikkia oli noin 3-4 tuntia, sekin pieniin pätkiin annosteltuna. Eräänlainen harkittu juoni oli, että kevyemmät äänilevyt oli sijoitettu konsertin loppuun. Oletettiin, että odottaessaan yleisö väistämättä oppisi näin kuuntelemaan parempaakin.
Jos Yle, ainoa sähköinen viestin, suhtautuikin nirsosti iskelmään, kotimaisissa elokuvissa käytettiin runsaasti musiikkia.
Klassiset suursuosikit Henry Theel, Olavi Virta ja Tapio Rautavaara olivat jo saaneet vankan aseman vuonna 1949.

----------

Joitakin tavallisempien tuotteiden hintoja lokakuussa vuonna 1949:

kuorimaton maito, litra 18,80 mk
meijerivoi, kilo 330,10 mk
kananmunat, kilo 300,70 mk
porkkanat, kilo 22,00 mk
näkkileipä, kilo 56,85 mk
pehmeä ruisleipä, kilo 32,55 mk
silakka, kilo 64,80 mk
paahdettu kahvi, kilo 660,00 mk

Vuoden 1949 syksyyn tultaessa oli käynyt mahdolliseksi luopua tavallisimpien elintarvikkeiden säännöstelystä. Rajoitukset koskivat nyt lähinnä kahvia ja sokeria, edellistäkin lähinnä valuutan säästämiseksi, jälkimmäistä kallimman kotimaisen tuotannon tukemiseksi. Leipä siis ei enää ollut lahja, jota lapsikin olisi arvostanut. Käytännössä oli mahdollista myös valmistaa makeisia, mutta valitettavasti en ole löytänyt mitään viitettä niiden hinnoista. Noudattaisimmeko siis Yleisradion sivistävää linjaa ja lahjoittaisimme pojalle kirjan? Lasten- ja nuortenkirjojen hinnat olivat halvimmillaan noin 100 mk.

----------

Syys- lokakuussa 1949 radion lastentunnit tulivat torstaisin kello 17.00 - 18.00. Helsingin Sanomien ohjelmatietojen mukaan niihin sisältyi välillä kirjelaatikko ja kuunnelma. Joskus poikettiin maaseudulle, esim. lähetys 22.9. oli äänitetty Haminassa, 6.10. Turengissa.

Populaarimusiikki / Pekka Jalkanen, Vesa Kurkela. - WSOY, 2003. - (Suomen musiikin historia).

Tlastollinen vuosikirja 1949.

Kommentit (0)

Vastauksesi