Terppa! Mistä ja miten nuo ärsyttävät "banaanikärpäset" tulevat ja miten ne...

Terppa! Mistä ja miten nuo ärsyttävät "banaanikärpäset" tulevat ja miten ne...

Terppa! Mistä ja miten nuo ärsyttävät "banaanikärpäset" tulevat ja miten ne kehittyy? Millä konstilla niistä pääsee eroon?

Vastaus

Etenkin syyskesällä ja syksyllä kodeissa, kauppaliikkeissä ja teollisuuslaitoksissa voi esiintyä mahlakärpäsiä (Drosophilidae). Suomessa tavatuista 51 lajista vain muutamat esiintyvät asunnoissa.

Mahlakärpäset ovat pieniä (2-4 mm pitkiä), puna- tai mustanruskeita, usein punasilmäisiä kärpäsiä. Yleisin laji on etikkakärpänen (Drosophila funebris). Toukat ovat vaaleankeltaisia ja pitkänsoikeita.

Kärpäset viihtyvät ylikypsissä, pilaantuvissa hedelmissä ja marjoissa, käyvissä mehuissa ja hilloissa, kurkuissa ja kaikenlaisissa biojätteissä sekä hedelmien ja kasvisten kuorissa. Banaanien lisäksi myös omenat tuntuvat erityisesti houkuttelevan pikku kärpäsiä.

Kärpäset lisääntyvät nopeasti, naaras voi laskea jopa 400 munaa. Jalattomat toukat kasvavat muutamassa päivässä enintään 3 millimetrin pituisiksi ja koteloituvat. Suotuisissa oloissa sukupolvi munasta aikuiseksi kehittyy 10-14 vuorokaudessa. Naaras on valmis munimaan jo vuorokauden kuluttua kuoriutumisestaan. Etikkakärpäselle lisääntymiseen voi riittää huonosti puhdistettu tyhjä ketsuppipullo.

Asunnoissa kärpäsiä voi torjua pitämällä huolta siitä, että hedelmät syödään ajoissa ja kodin biojäteastiat tyhjennetään päivittäin.

Internetin keskustelupalstoilla on ollut esimerkiksi tällainen vinkki banaanikärpästen (Drosophila melanogaster) hävittämiseen huoneistosta: laakeaan astiaan vettä, väkiviinaetikkaa ja pari tippaa astianpesuainetta. Etikka houkuttelee kärpäsiä ja astianpesuaine poistaa pintajännityksen, joten kärpäset hukkuvat veteen.

Lähteet:

Ekbom, Pehr
Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta
[Jokioinen] : Kasvinsuojeluseura, 1993
Kasvinsuojeluseuran julkaisu ; n:o 87
ISBN 951-9029-43-5 (nid.)

http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2006-09-30,10...

http://www.uku.fi/~holopain/stt/stteltar.htm

http://mansetori.uta.fi/media/juttu/?id=2877

Kommentit (0)

Vastauksesi