Tenniksen love

Tenniksen love

Miksi tenniksessä käytetään 0 tuloksesta/tilanteesta puhuttaessa nimeä love? Esim "Fifteen - Love". Tälläkin jokin muinainen merkitys?

Vastaus

Tennistermille "love" on esitetty monenlaisiakin selityksiä. On esimerkiksi esitetty, että taustalla olisi ollut skotin kielen tyhjää tarkoittava sana luff - tosin skotin kielessä ei tämmöistä sanaa ole koskaan ollut. Toinen suosittu selitys on ollut, että alkulähteenä olisi ranskan munaa merkitsevä sana "l'oeuf": ranskalaiset olisivat tennistä pelatessaan kirjanneet hieman munaa muistuttavan nollan lähtötilanteessa. Toisaalta ei ole todisteita, että ranskalaiset olisivat koskaan käyttäneet "l'oeuf"-sanaa nollasta puhuessaan, joten teoria vaikuttaa kaukaa haetulta.

Luotettavimmalta vaikuttavan teorian mukaan taustalla olisi englantilainen sanonta "play for love", mikä on eräänlainen vastakohta rahasta pelaamiselle ("play for money"). "Play for love" on siis ollut ikään kuin synonyymi sanonnalle "play for nothing", mikä sitten on saattanut saada ihmiset kutsumaan tenniksen nollatilaa nimellä "love". Selityksen puolesta puhuu vielä sekin, että tenniksen viidentoista välein annettavien pisteiden taustalla saattaa olla ranskalainen kolikkojärjestelmä. "Play for love" -sanonta taas saattaa olla perua itse asiassa hollantilaisesta sanonnasta "omme lof spelen", joka idealtaan on muuten samanlainen, mutta hollannin "lof" merkitseekin kunniaa, eikä rakkautta: sanonta olisi sitten kääntynyt englantiin hieman samalta kuulostavassa muodossa.

Kommentit (0)

Vastauksesi