Tempon jouluvalot

Tempon jouluvalot

Televisoidussa adventtisaarnassa turkulainen pappi muisteli, että hänen opiskeluaikanaan Helsingissä "pieni Tempo" herätti lähinnä sääliä sytyttäessään jouluvalot jo marraskuun alussa, viikkoja ennen kuin silloin oli yleensä tapana. - Turussakin oli Tempo-kauppa, milloin sen "jouluvalot" ripustettiin ja sytytettiin? Helsingin Mannerheimin Tempon jouluvaloista on kuvia netissä ja kirjoissa (mm. Mannerheimintie), entä turkulaisesta?

Vastaus

Helsingin Sanomien vanhojen näköislehtien perusteella Tempo aloitti joulumarkkinointinsa ajoissa. Esimerkiksi vuonna 1958 Tempo ilmoitteli lehdessä jo 16.11. "TEMPO haluaa auttaa Teitä välttämään pahimman tungoksen ja siksi aloitamme joulutavaroittemme esittelyn hyvissä ajoin, jotta voisitte vaivattomasti tehdä jouluostoksenne". Mainoksen alla kerrottiin myös Tampereen, Turun ja Oulun myymälöiden osoite.

Vaikka turkulaispappi muistelikin erityisesti Helsingin Tempo-tavaratalon jouluvaloja, on mahdollista, että jouluvalot syttyivät kaikissa Tempo-tavarataloissa samaan aikaan. Kuuluivathan ne samaan ketjuun. Sikäli siis, jos muiden kaupunkien Tempot harrastivat näyttävillä jouluvaloilla koristelua. Turun tavaratalo sijaitsi osoitteessa Humalistonkatu 5. Se lopetti toimintansa kesällä 1970.

Aikaisemmin meiltä on kysytty Helsingin Tempo-tavaratalon historiasta. Silloin tuttu kommentoijamme V.V. Kandestoeber avasi ansiokkaasti tavarataloketjun historiaa: http://www.kysy.fi/kysymys/mannerheimintie-2ssa-oli-parin-nettilahteen-m.... Lähteenä oli Oscar Nikulan kirjoittama teos John Nylund. En minneskrift över John Nylunds liv och verksamhet. Omakustanne julkaistiin vuonna 1943. Toinen kommentoija, Sten Borg täydensi vielä vastausta myöhemmin. Kirjalliset lähteet erityisesti muiden kaupunkien osalta ovat niukat.

Verkosta löytyy Kari Haklin valokuva Helsingin myymälän jouluvaloista. Finna-hakupalvelu antaa valokuvatuloksia myös Tampereen Tempon rakennuksesta, ei tosin jouluvaloista. Sen sijaan kuvia Turun tavaratalosta ei tunnu löytyvän. Turun museoiden valokuvakokoelmista voisi vielä kysellä vaikka sähköpostitse. Yhteystiedot lähdelinkissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi