Televisiossakin näytetyn Kun taivas repeää- ohjelman yhdessä kohdassa, kun...

Televisiossakin näytetyn Kun taivas repeää- ohjelman yhdessä kohdassa, kun...

Televisiossakin näytetyn Kun taivas repeää- ohjelman yhdessä kohdassa, kun lottatytöt ovat käymässä toisen lotan kotikonnuilla, tämä tyttö laulaa laulua joka menee suurin piirtein näin : "Kerran, löysin onnen vain kerran, mut siitä haaveilen silloin, kun loistaa tähtöset illoin".
En ole löytänyt kappaletta mistään. Onko tälläistä laulua edes olemassa vai onko ohjelmaa varten keksitty jokin vanhanaikaiselta kuulostava kappale?

Vastaus

Kyseessä on kappale nimeltä ”Margona”. Sen on säveltänyt Jules Sylvain eli Stig Hansson, ja alkuperäiset ruotsinkieliset sanat on laatinut nimimerkki Jokern eli Nils Perne. Ruotsinkielisenä laulu esiintyi elokuvassa ”Ombyte förnöjer” (1939; suom. ”Vaihtelu virkistää”). Kappaleen suomensi iskelmänikkari Matti Jurva.

”Margona” sopii tosiaan sota-ajasta kertovaan sarjaan, sillä suomeksi sen levyttivät ensimmäisenä Eugen Malmstén ja Columbia-Tanssiorkesteri joulukuussa 1938 S. Waldimirin eli Sune Waldimir Engströmin sovituksena. Tämä levytys löytyy CD-muodossa Eugen Malmsténin levyltä ”Unohtumattomat” (Fazer Finnlevy, 1992). Kappaleen alussa olevassa johdantopuheessa kappaletta luonnehditaan rumbatangoksi, ja se alkaa tosiaan sanoilla ”Kerran, ma löysin onnen vain kerran”. Myöhemmin ”Margonan” on levyttänyt myös Solistiyhtye Suomi Pekka Hartosen sovituksena, ja se löytyy levyltä ”20 suosikkia: Kaksi kolpakkoa, neiti” (Warner Music Finland, 2001).

Molemmat edellä mainitut levyt ovat saatavilla HelMet-kirjastoista, mikäli kiinnostaa kuulla, miltä koko laulu kuulostaa ja miltä se olisi saattanut kuulostaa sota-ajan ihmisten korvissa. Levyjen tarkemman saatavuuden voi tarkistaa osoitteesta http://www.helmet.fi.

Kommentit (0)

Vastauksesi