Tekijänoikeuslaista

Tekijänoikeuslaista

Jos pelaan peliä jossa soi tekijänoikeuslailla suojattu musiikki ja jaan tätä pelailua julkisesti Youtubeen. Voinko saada varoituksen tekijänoikeusrikkomuksesta / rikkeestä mikäli tuo tekijänoikeuslailla suojattu musiikki soi ulospäin julkisesti? Jostain luin että tälläiset tekijänoikeus seikat poistuvat esimerkiksi mikäli pelaaja selostaa videolla tekemistään. Se ei kuulemani mukaan ole enään tekijänoikeuslailla suojattua materiaalia jos sitä muunellaan esimerkiksi juuri puhumalla teoksen päälle.

Vastaus

Teostolta tuli tällainen vastaus kysymykseen:

"Periaatteessa mitään musiikkia koskevia varoituksia ei pitäisi Youtuben kautta tulla tällaisissa tapauksissa. Youtube on ollut Teoston lisensoima palvelu jo useamman vuoden, eli musiikintekijät saavat esityskorvauksia myös Youtubessa esitetystä musiikista.  
Se, että videolla juonnetaan, selostetaan tai arvostellaan (tms.) peliä, ei tarkoita sitä etteikö esityskorvauksista tulisi silti huolehtia. Tässä tapauksessa ko. esityskorvaukset hoituvat kuitenkin suoraan Youtuben kautta, eikä tavallisen käyttäjän 
tarvitse miettiä asiaa sen enempää.   

Kannattaa huomioida, että vastaus koskee vain musiikkia ja että Youtube valvoo paljon myös muita oikeuksia, joista lienee mahdollista saada huomautuksia."

Kysymykseen vastanneella ei sanojensa mukaan ollut näiden muiden oikeuksien osalta tarpeeksi tietoa, jotta olisi voinut vastata niiden osalta luotettavasti.

Kommentit (0)

Vastauksesi