Tekijänoikeuksien maksaminen

Tekijänoikeuksien maksaminen

Jos laulan ja/tai soitan englantilaisen säveltäjän ja sanoittajan kappaleen ja julkaisen sen Youtubessa, mitä tekijänoikeuskorvauksia maksan ja mitä kautta tuo maksaminen hoituu?

Vastaus

Tekijänoikeusasioissa, sen paremmin kuin muissakaan lakiin ja oikeusasioihin liittyvissä kysymyksissä ei meillä ole pätevyyttä antaa luotettavaa ohjeistusta. Teoston sivuilla kerrotaan musiikin käytöstä videoilla YouTubessa. Teoston mukaan:

"Jos olet yksityishenkilö ja julkaiset YouTubessa videon, jossa on musiikkia, et tarvitse musiikin käyttöön erillistä lupaa. Teoston ja YouTuben välinen sopimus antaa sinulle musiikin tekijöiden ja kustantajien luvan musiikin käyttöön. YouTube ja Teosto myös huolehtivat musiikin tekijöille ja kustantajille kuuluvista korvauksista. Myös useimmilla levy-yhtiöillä (tai muilla äänitteiden julkaisijoilla) on YouTuben kanssa sopimukset, mikä mahdollistaa digitaalisesti tai levyllä julkaistun musiikin (niin sanotun äänitemusiikin) käytön yksityishenkilöiden julkaisemilla videoilla. Jos äänitteen julkaisija ei kuitenkaan ole antanut lupaa äänitteen käyttöön, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa."

"Kun musiikkia sisältävän videon julkaisee esimerkiksi yritys, yhdistys, oppilaitos, kunta, urheiluseura tms., musiikin käyttöön videolla tarvitaan aina erillinen lupa."

Tarkemmin tekijänoikeuskorvauksista voi kysyä Teostolta.

Kommentit (0)

Vastauksesi