Tekijänoikeudet ja kohtuullinen käyttö?

Tekijänoikeudet ja kohtuullinen käyttö?

Hei. Haluaisin käyttää videotaideteoksessani tekijänoikeuksien alaista ääniraitaa (kyseessä ei ole musiikki). Teokseni ei ole kaupallinen, eikä millään lailla loukkaa tai kilpaile alkuperäisen kanssa, tavoitteena on itsenäinen teos, jossa kuvan kanssa syntyy ääniraidallekin uusia merkityksiä. Olen jo pari kertaa kysynyt lupaa käyttöön, minulle ei koskaan vastattu. Voisi kuvitella tämän käyttötarkoituksen menevän kohtuullisen käytön piiriin? Kiitos, jos osaatte vastata. T. Aino

Vastaus

Kuten tapaamme tällaisissa kysymyksissä kertoa, meillä ei ole lainopillista pätevyyttä eikä siten viime kädessä kykyä määritellä onko jokin asia lain puitteissa sallittua. Erityisesti tekijänoikeudelliset tulkinnat ovat usein hankalia. Kysymyksestä ei käy tarkemmin ilmi millaisesta ääniraidasta on kyse ja mistä se on peräisin.

Kohtuullinen käyttö on oikeusopillinen käsite, jonka mukaan tekijänoikeuksin suojattua materiaalia voi tietyissä tapauksissa käyttää ilman tekijänoikeuden omistajan lupaa. Millainen käyttö on kohtuullista, se on vaikeammin sanottavissa ja tapauskohtaista. Olet varmasti itsekin jo tutkinut verkosta tietoa aiheesta.

Toimit oikein tiedustellessasi musiikin tekijältä käyttölupaa. Tilanteen tekee vaikeaksi se ettei ääniraidan oikeuksien haltija vastaa kyselyysi. Käyttötarkoitus tosiaan vaikuttaa asialliselta ja tarkoituksesi ei ole hyötyä ääniraidan käytöstä kaupallisesti. Jos kuitenkin aiot esittää teoksesi julkisesti, olisi lupa varmaankin syytä saada. Eräs paikka, josta voisi kysyä neuvoa tilanteeseen olisi ehkä Kopiosto. Yhteystiedot löytyvät lähdelinkeistä. Toivottavasti saat taideteoksesi viimeisteltyä!

Kommentit (0)

Vastauksesi