Teimme "ullakkolöydön": ikivanhoja sarjakuvia, mm. Aku Ankan 1952-vuosikerta...

Teimme "ullakkolöydön": ikivanhoja sarjakuvia, mm. Aku Ankan 1952-vuosikerta...

Teimme "ullakkolöydön": ikivanhoja sarjakuvia, mm. Aku Ankan 1952-vuosikerta lähes kokonaan! Siihen siis kuuluu myös tämä "Lumikki" 9B-numero!! Kysyisinkin, että millä tavalla nämä sarjakuvat olisi syytä säilyttää?

Vastaus

Suurimmat uhat lehtien säilymiselle kunnossa ovat valo, kosteus (homehtuminen) ja liiallinen selailu. Vanhojen lehtien kohdalla säilytysongelma on myös niiden paperin hapokkuus, joka aikojen kuluessa tuhoaa sen kuidut. Paperi muuttuu ruskeaksi, haurastuu ja lopulta hajoaa itsestään. Tätä prosessia voidaan hidastaa oikealla säilytyksellä. Vanhojen Aku Ankkojen paperin hapokkuudesta ei valitettavasti ole tietoa, mutta muistan mainitun, että lehden ensimmäiset numerot painettiin paremmalle paperille kuin esim. nykyiset näköispainokset. Lehdille on tärkeää valita kuiva säilytyspaikka ja viileä lämpötila, jolloin niiden elinaika voi ylittää 100 vuotta.
Muovisista säilytyspusseista, joita käytetään yleisesti antikvariaateissa, ollaan alan harrastajien keskuudessa eri mieltä. Lähinnä niiden merkitys on suojata lehtiä asiakkaiden liialliselta räpläilyltä.
Sarjakuvaportaali Kvaakin keskustelupastalla http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,60.0.html on käyty perusteellisempaa keskustelua säilytysongelmasta, mm. paperin hapokkuudesta, säilytyspusseista ja muusta hyödyllisestä. Palstalla siteerataan myös Ankkalinnan Pamaus –julkaisua nro 10, jonka aiheena on keräily. Tunnettu ankkapiiräjä Don Rosa antaa omia vinkkejään sarjakuvalehtien säilytykseen :
- lehdet arkistolaatuisissa l. hapottomissa pahvikoteloissa suhteellisen tiiviisti pinottuna pystyasentoon
- paras säilytyspaikka on viileä hämärä tila, jonka ihanteellinen ilmankosteus on 50%
- muovitaskuja voi käyttää, mutta ne eivät säilö lehtiä, vain suojaavat käsittelyltä
Löydetyt vanhat sarjakuvat olisi syytä säilyttää huolellisesti ja asianmukaisesti. Esim. mainittu Aku Ankan Lumikki –erikoisnumero 9B/1952 lienee keräilijöiden keskuudessa metsästetyin ja sen hinta voi nousta reilusti yli 1000 euron. http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Sarjakuvat

Kommentit (0)

Vastauksesi