Teiltä oli vastattu aikaisemmin Vuosileikki runon tekijäksi Alpo Noponen.

Teiltä oli vastattu aikaisemmin Vuosileikki runon tekijäksi Alpo Noponen.

Teiltä oli vastattu aikaisemmin Vuosileikki runon tekijäksi Alpo Noponen. Kädessäni on nyt kuitenkin Zacharias Topeliuksen Pyhäpäivän lukemisia lapsille ja aikuisille, jossa kyseinen runo on ja kirjan tekstit on "tuotemerkitty" C:llä Z.Topeliukselle ja s.53 Ainikki Kivelle. Kumpi kirjailioista Topelius vai Noponen on oikeesti runon tekijä?

Vastaus

Vuosileikki runo on useissa teoksissa julkaistu Alpo Noposen nimellä. Runo sisältyy mm. Alpo Noposen teokseen Nuoruuden muistoksi, E.W Ponkala, 1912. Lisäksi runo on julkaistu seuraavissa kokoelmissa Runo on vapaa, Otava, 1996 ja Pieni aarreaitta 3, WSOY, 1993.

Noposen runo on identtinen mainitsemassanne Pyhäpäivän lukemisia lapsille ja aikuisille, WSOY, 2007, - kirjassa julkaistun Vuosileikki runon kanssa.

Mutta kenen runo sitten on?

Kysyimme asiaa Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjastosta, josta todettiin, että heidänkin tietokantansa viittaa Noposeen. Esimerkiksi SKS:n Topelius bibliografiasta ei Vuosileikki -nimistä runoa löytynyt.

Suomen nuorisokirjallisuuden instituutin sivuilta löytyvät nimellä Vuosileikki seuraavat viitteet. Tekijäksi mainitaan Noponen ja mainitsemanne teoksen kohdalla Topelius. http://prettylib.erikoiskirjastot.fi/lib4/src?DATABASE=4&PBFORMTYPE=0100...

Koska asia ei tietolähteistämme selvinnyt lähetimme kysymyksen Pyhäpäivän lukemisia.. kirjan kustantajalle. Saimme vastauksen WSOY:ltä ja kävi ilmi, että toimitusvaiheessa kirjaan on putkahtanut virhe. Vuosileikki runo ei ole Topeliuksen vaan Alpo Noposen runo.

Alpo Noponen on ehkä tämän päivän lukijalle Topeliusta tuntemattomampi, mutta hänkin oli aikanaan (1862 - 1927)varsin tuottelias ja monipuolinen kirjailija. Hän oli lehtimies, suomentaja, pakinoitsija, kirjallisuusarvostelija sekä monien laajalevikkisten ja pitkäikäisten oppikirjojen tekijä.
Vuosileikki runonkin mainitaan ilmestyneen ensimmäisen kerran Valistuksen lukukirjassa kansakouluja varten (1906).
Noposen kynästä ovat myös seuraavat laulut Arkihuolesi kaikki heitä, Kun joulu on, Laulajain marssi. Hänen tunnetuimmaksi runokseen mainitaan Minä aikana ihminen kaunein on.
Lähde: Kansallisbiografia 7, SKS, 2006.

Kommentit (0)

Vastauksesi