Tee ensin ja maito sitten ja miksi siinä järjestyksesä?

Tee ensin ja maito sitten ja miksi siinä järjestyksesä?

Miksi englantilaisessa teessä kaadetaan kuppiin ensin tee ja sitten vasta maito? Tuskin pelkkä tapa. Joku juju siinä varmaan on.

Vastaus

Ei ole lainkaan itsestään selvää, kumpi englantilaisessa teekulttuurissa kaadetaan ensin, tee vai maito. Asiasta esitetään eri mielipiteitä ja siitä tunnutaan käyvän kiihkeääkin kiistaa. Guardian -lehti totesikin, että jos jokin asia sytyttää Yhdistyneissä kuningaskunnissa seuraavan sisällissodan niin se on juuri tämä.

Maito ensin -koulukunta on saanut tukea tieteeltä, jonka mukaan maidon lisääminen kuumaan teeveteen saa maidon proteiinit paakkuuntumaan , mikä puolestaan vaikuttaa kielteisesti teen makuun. Tosin tähän on huomautettu, että makuasiat ovat subjektiivisia, toisin sanoen ei ole yksiselitteistä, että paakkuntuvien maidon proteiinien vaikutus teehen olisi kaikkien mielestä epämiellyttävä. Esimerkiksi kirjailija George Orwell oli vankasti sitä mieltä, että maito lisätään teen jälkeen, sillä hänen mukaansa silloin maidon määrää on helpompi säädellä. Jos maidon kaataa ensin, sitä tulee helposti laittaneeksi liian paljon.

Eri käytäntöjen taustalla katsotaan myös olevan käytännöllisiä syitä, jotka ovat olleet seurausta englantilaisesta luokkayhteiskunnasta ja toisaalta myös vaikuttaneet sen perinteisiin. Yläluokka joi teensä hienoista posliinikupeista, jotka kestivät kuumuutta hajoamatta, joten heillä oli tapana kaataa tee ensin ja lisätä mahdollisesti maitoa sen jälkeen. Alempien luokkien ihmiset sitä vastoin käyttivät keraamisia kuppeja, jotka eivät posliinin tavoin kestäneet kovin korkeita lämpötiloja ilman halkeilun vaaraa, joten heillä oli tapana lisätä hieman maitoa kuppiin ennen kuin kaatoivat siihen kuuman teen, jotta kuppi hiema viilentyisi. Sittemmin erilaiset tavat nauttia teetä on liitetty eri yhteiskuntaluokkiin.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi