Täytyykö poliisien puhutella esimiehiään armeijan tavoin?

Täytyykö poliisien puhutella esimiehiään armeijan tavoin?

Poliiseilla on arvot aivan kuin sotilaillakin ja henkilöt kuuluvat joko miehistöön tai päällystöön. Esim. joissain elokuvissa kuulee myös joskus puhuttavan "herra komissario" aivan kuin puolustusvoimissakin sanotaan esimiehelle "herra arvomerkki". Mitä siis poliisin sisäiset säännöt kertovat puhuttelusta ja esimiehen kanssa asioimisesta?

Vastaus
18.10.201814:20
41546
5

Poliisikin muuttuu maaiman muuttuessa. Tuo vanhojen elokuvien "herra komissaario" on 20-30 vuotta vanha käytäntö, nykyisin ollaan ainakin lähiesimiehen kanssa paljon mutkattomimmissa väleissä ja puhuttelussa. Miehistön ja päällystön lisäksi Poliisissa on nykyisin paljon siviilihenkilökuntaa (mm. talous-, ATK-, sihteerihenkilöstö), jotka eivät ole samoissa arvonimijärjestelmissä.

"Poliisi on perinteisesti ollut hyvin hierarkkinen, lähes puolisotilaalliseksi mielletty organisaatio arvomerkkeineen, ”natsoineen”, jotka osoittavat poliisihenkilöstöön kuuluvan virkaasemaa ja siten osaltaan päätösvaltaa organisaation sisäisessä hierarkiassa. " Lähde, sivu 31.

"Mielenkiintoiseksi tutkia poliisin johtamista tekee sen kameleonttimaisuus, jolla se on viimeisen 25 vuoden aikana muuttunut puolisotilaallisesta autoritäärisestä käskyttämisestä kohti pehmeämpiä, ihmisläheisiä arvoja. Poliisin organisaatiossa lähes 25 vuotta toimineena tämän enemmän keskustelevan tavan johtaa on havainnut käytännön tasolla monellakin eri tavalla, varsinkin lähiesimiesten tavassa johtaa."  Lähde, sivu 43

Veikkaisin, että edelleen useamman esimiesportaan yli puhutellessa on käytössä ainakin teitittely ellei herrottelu, mutta lähintä esimiestä sinutellaan. Tosin harvoin kai rivipoliisi "Poliisiylijohtaja Taaperoa" pääsee/joutuu puhuttemaankaan. Paitsi Otso Kontio :)

Kommentit (0)

Vastauksesi